Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461462

Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92


Mikulinjak, Ivana
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 461462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92
(Antibacterial activity of probiotic strain Lactobacillus helveticus M92)

Autori
Mikulinjak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno – biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2009

Stranica
32

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
antimikrobno djelovanje; bakterije mliječne kiseline; Lactobacillus helveticus M92
(lactic acid bacteria; antimicrobial activity; Lactobacillus helveticus M92)

Sažetak
Mnogi predstavnici bakterija mliječne kiseline (BMK) se primjenjuju kao važne funkcionalne starter kulture u proizvodnji fermentiranih namirnica. Također su pojedni sojevi BMK, osobito iz roda Lactobacillus, okarakterizirani kao probiotici. Vrlo važno funkcionalno svojstvo probiotika je antagonističko djelovanje prema nepoželjnim i patogenim mikroorganizmima koje se manifestira proizvodnjom organskih kiselina poput mliječne kiseline, diacetila, vodikovog peroksida, ugljičnog dioksida te bakteriocina. Bakteriocini bakterija mliječne kiseline su mali, ribosomski sintetizirani, antimikrobni peptidi ili proteini koji posjeduju aktivnost prema srodnim Gram-pozitivnim bakterijama, dok su stanice producenta imune prema vlastitim bakteriocinima. U ovom radu ispitana je antibakterijska aktivnost probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92. U tu svrhu primjenjene su metoda difuzije s rupicama u agaru, metoda s dvostrukim slojem agara te turbidimetrijska metoda. Antibakterijsko djelovanje utvrđeno je prema svim testiranim bakterijskim vrstama. Dobiveni rezultati ukazuju na moguću bakteriocinsku aktivnost probiotičkog soja L. helveticus M92.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulinjak, Ivana
Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb
Mikulinjak, I. (2009) 'Antibakterijsko djelovanje probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikulinjak, Ivana}, year = {2009}, pages = {32}, keywords = {antimikrobno djelovanje, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, Lactobacillus helveticus M92}, title = {Antibakterijsko djelovanje probioti\v{c}kog soja Lactobacillus helveticus M92}, keyword = {antimikrobno djelovanje, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, Lactobacillus helveticus M92}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikulinjak, Ivana}, year = {2009}, pages = {32}, keywords = {lactic acid bacteria, antimicrobial activity, Lactobacillus helveticus M92}, title = {Antibacterial activity of probiotic strain Lactobacillus helveticus M92}, keyword = {lactic acid bacteria, antimicrobial activity, Lactobacillus helveticus M92}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font