Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 461415

Mikroinkapsulacija probiotičkih bakterija mliječne kiseline u kazeinu djelovanjem transglutaminaze


Vrdoljak, Marijana
Mikroinkapsulacija probiotičkih bakterija mliječne kiseline u kazeinu djelovanjem transglutaminaze, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 461415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikroinkapsulacija probiotičkih bakterija mliječne kiseline u kazeinu djelovanjem transglutaminaze
(Transglutaminase-induced caseinate microencapsulation of probiotic lactic acid bacteria cells)

Autori
Vrdoljak, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2009

Stranica
25

Mentor
Beganović, Jasna

Ključne riječi
mikroinkapsulacija; kazein; probiotici; transglutaminaza; čvrsti jogurt
(microencapsulation; casein; probiotics; transglutaminase; set-style yogurt)

Sažetak
Da bi izazvali željene pozitivne učinke na zdravlje, probiotički pripravci moraju sadržavati žive mikrobne stanice u koncentracijama višim od 106 CFU po gramu proizvoda. Zbog toga se istražuju različite metode koje mogu doprinjeti povećanju njihovog preživljavanja tijekom biotehnološke proizvodnje, čuvanja ili primjene probiotika. Mikroinkapsulacija u kazeinu djelovanjem transglutaminaze je metoda koja se temelji na stvaranju umreženog gela u otopini kazeina djelovanjem enzima transglutaminaze, a u ovom radu je primjenjena mikroinkapsulacija probiotičkih stanica. Cilj je bio istražiti utjecaj mikroinkapsuliranih stanica probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92 i enzima transglutaminaze, na kvalitetu i senzorska svojstva čvrstog jogurta. Mikroinkapsulirane stanice probiotičkog soja L. helveticus M92 primijenjene su za proizvodnju čvrstog probiotičkog jogurta, u kojemu je određivan njihov broj tijekom 28 dana čuvanja pri 4 °C. Usporedbom preživljavanja svježih i mikroinkapsuliranih stanica probiotičkog soja L. helveticus M92 u uzorcima čvrstog probiotičkog jogurta tijekom 28 dana čuvanja pri 4 °C pokazalo se da je bolje primjeniti mikroinkapsulirane stanice. Prema dobivenim rezultatima može se zaključiti da gusta ovojnica od kazeina, zahvaljujući puferskom kapacitetu, štiti probiotički soj od niskih pH vrijednosti u jogurtu, a vjerojatno i u ljudskom gastrointestinalnom traktu, gdje se očekuju pozitivni učinci probiotičkih bakterija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrdoljak, Marijana
Mikroinkapsulacija probiotičkih bakterija mliječne kiseline u kazeinu djelovanjem transglutaminaze, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vrdoljak, M. (2009) 'Mikroinkapsulacija probiotičkih bakterija mliječne kiseline u kazeinu djelovanjem transglutaminaze', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrdoljak, Marijana}, year = {2009}, pages = {25}, keywords = {mikroinkapsulacija, kazein, probiotici, transglutaminaza, \v{c}vrsti jogurt}, title = {Mikroinkapsulacija probioti\v{c}kih bakterija mlije\v{c}ne kiseline u kazeinu djelovanjem transglutaminaze}, keyword = {mikroinkapsulacija, kazein, probiotici, transglutaminaza, \v{c}vrsti jogurt}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrdoljak, Marijana}, year = {2009}, pages = {25}, keywords = {microencapsulation, casein, probiotics, transglutaminase, set-style yogurt}, title = {Transglutaminase-induced caseinate microencapsulation of probiotic lactic acid bacteria cells}, keyword = {microencapsulation, casein, probiotics, transglutaminase, set-style yogurt}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font