Pregled bibliografske jedinice broj: 461415
Mikroinkapsulacija probiotičkih bakterija mliječne kiseline u kazeinu djelovanjem transglutaminaze
Mikroinkapsulacija probiotičkih bakterija mliječne kiseline u kazeinu djelovanjem transglutaminaze, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 461415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikroinkapsulacija probiotičkih bakterija mliječne kiseline u kazeinu djelovanjem transglutaminaze
(Transglutaminase-induced caseinate microencapsulation of probiotic lactic acid bacteria cells)
Autori
Vrdoljak, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2009
Stranica
25
Mentor
Beganović, Jasna
Ključne riječi
mikroinkapsulacija; kazein; probiotici; transglutaminaza; čvrsti jogurt
(microencapsulation; casein; probiotics; transglutaminase; set-style yogurt)
Sažetak
Da bi izazvali željene pozitivne učinke na zdravlje, probiotički pripravci moraju sadržavati žive mikrobne stanice u koncentracijama višim od 106 CFU po gramu proizvoda. Zbog toga se istražuju različite metode koje mogu doprinjeti povećanju njihovog preživljavanja tijekom biotehnološke proizvodnje, čuvanja ili primjene probiotika. Mikroinkapsulacija u kazeinu djelovanjem transglutaminaze je metoda koja se temelji na stvaranju umreženog gela u otopini kazeina djelovanjem enzima transglutaminaze, a u ovom radu je primjenjena mikroinkapsulacija probiotičkih stanica. Cilj je bio istražiti utjecaj mikroinkapsuliranih stanica probiotičkog soja Lactobacillus helveticus M92 i enzima transglutaminaze, na kvalitetu i senzorska svojstva čvrstog jogurta. Mikroinkapsulirane stanice probiotičkog soja L. helveticus M92 primijenjene su za proizvodnju čvrstog probiotičkog jogurta, u kojemu je određivan njihov broj tijekom 28 dana čuvanja pri 4 °C. Usporedbom preživljavanja svježih i mikroinkapsuliranih stanica probiotičkog soja L. helveticus M92 u uzorcima čvrstog probiotičkog jogurta tijekom 28 dana čuvanja pri 4 °C pokazalo se da je bolje primjeniti mikroinkapsulirane stanice. Prema dobivenim rezultatima može se zaključiti da gusta ovojnica od kazeina, zahvaljujući puferskom kapacitetu, štiti probiotički soj od niskih pH vrijednosti u jogurtu, a vjerojatno i u ljudskom gastrointestinalnom traktu, gdje se očekuju pozitivni učinci probiotičkih bakterija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(mentor)