Pregled bibliografske jedinice broj: 461393
Utjecaj različitih lioprotektora na preživljavanje probiotičkih bakterija mliječne kiseline tijekom liofilizacije
Utjecaj različitih lioprotektora na preživljavanje probiotičkih bakterija mliječne kiseline tijekom liofilizacije, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 461393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih lioprotektora na preživljavanje probiotičkih bakterija mliječne kiseline tijekom liofilizacije
(Influence of the different protectors on the survival of probiotic lactic acid bacteria during freeze-drying)
Autori
Dite, Draženka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2009
Stranica
33
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; liofilizacija; lioprotektori; probiotici
(freeze-drying; lactic acid bacteria; probiotics; lyoprotectans)
Sažetak
Cilj ovoga rada je bio ispitati utjecaj različitih lioprotektora na preživljavanje probiotičkih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 tijekom liofilizacije.Liofilizacija se često navodi kao najpogodnija metoda priprave bakterijskih stanica za čuvanje kroz duži vremenski period. Probiotički sojevi L. helveticus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3 su liofilizirani uz primjenu različitih lioprotektora: saharoze, laktoze, inulina, sorbitola i obranog mlijeka. Indirektnom metodom prije i nakon liofilizacije određivan je postotak preživljavanja ispitivanih probiotičkih sojeva. Najbolje preživljavanje probiotičkog soja L. plantarum L4 postignuto je u prisutnosti inulina, sorbitola i laktoze, soja E. faecium L3 u prisutnosti laktoze, sorbitola i obranog mlijeka, a soja L. helveticus M92 u prisutnosti saharoze, obranog mlijeka i sorbitola. Rezultati su pokazali da postotak preživljavanja nije bio niži od 79, 2% te se može zaključiti da su odabrani lioprotektori bili učinkoviti tijekom liofilizacije. Usporedbom DNA profila probiotičih sojeva koje su liofilizirani potvrđena je prisutnost čistih probiotičkih kultura u liofiliziranim pripravcima.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)