Pregled bibliografske jedinice broj: 460177
Regresijski model predviđanja ponašanja kupaca ekološke hrane u Hrvatskoj
Regresijski model predviđanja ponašanja kupaca ekološke hrane u Hrvatskoj // Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 278-282 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 460177 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Regresijski model predviđanja ponašanja kupaca ekološke hrane u Hrvatskoj
(Regression model for predicting organic food consumer behavior in Croatia)
Autori
Lončarić, Ružica ; Lončarić, Zdenko ; Zmaić, Krunoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 278-282
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kompjutorski model ; ekološka hrana ; ponašanje potrošača ; potrošnja ; predviđanje
(computer model ; organic food ; consumers‘ behavior ; consumption ; prediction)
Sažetak
U zadnjih petnaestak godine hrvatska poljoprivreda nastoji slijediti europski ekološki pokret vezan uz povećanu potražnju za zdravom hranom. Povećana potražnja za ekološki proizvedenom hranom povezana je s brigom potrošača za sigurnost i kvalitetu hrane te sa zdravstvenim i nutricionističkim aspektom hrane. Anketa o percepcijama potrošača za ekološkom hranom provedena je u istočnoj Hrvatskoj na uzorku od 124 ispitanika. Anketni upitnik uključivao je pitanja o ponašanju kupaca ekološke hrane, stavove potrošača o cijenama ekoloških proizvoda, motive kupnje, razloge negativnih reakcija prema ekološkoj hrani, zadovoljstvo ponudom te buduće intencije kupaca vezane uz potrošnju ekoloških proizvoda. Cilj rada bio je na temelju analize ankete kreirati kompjutorski regresijski model za predviđanje potencijalne potrošnje ekološke hrane u Hrvatskoj. Obrazac ponašanja potrošača definiran je s obzirom na njihov spol, dob, obrazovanje, prihode i mjesto stanovanja, što ima utjecaj na sadašnju i potencijalnu kupnju ekoloških proizvoda. Model omogućuje predviđanje promjena potrošnje ekološke hrane, kao rezultat različite spolne, dobne i edukacijske strukture potrošača te kao posljedica opažene percepcije potrošača o ekološkoj hrani. Model može poslužiti u odabiru najefikasnije marketinške strategije ekološke hrane ovisno o ciljnim grupama potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0000000-3576 - Razvoj multisektorskog modela obiteljske poljoprivrede ruralnih područja (Zmaić, Krunoslav, MZOS ) ( CroRIS)
079-0000000-3582 - Tržišni i ekonomski aspekti animalnih proizvoda poboljšane kakvoće (Tolušić, Zdravko, MZOS ) ( CroRIS)
079-0790462-0450 - Utjecaj kondicioniranja tla na hraniva i teške metale u sustavu tlo-biljka (Lončarić, Zdenko, MZOS ) ( CroRIS)
079-0792389-2073 - Identifikacija gospodarskih aktivnosti u funkciji ruralnog razvitka (Sudarić, Tihana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek