Pregled bibliografske jedinice broj: 459767
Količine kalija i magnezija u cikli (Beta vulgaris var. conditiva) pri različitim oblicima gnojidbe
Količine kalija i magnezija u cikli (Beta vulgaris var. conditiva) pri različitim oblicima gnojidbe, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 459767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količine kalija i magnezija u cikli (Beta vulgaris var. conditiva) pri različitim oblicima gnojidbe
(Potassium and magnesium content in red beet (Beta vulgaris var. conditiva) according to different fertilization forms)
Autori
Tamburić, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.11
Godina
2009
Stranica
34
Mentor
Herak Ćustić, Mirjana
Ključne riječi
cikla; gnojidba; kalij; magnezij
(fertilization; magnesium; potassium; red beet)
Sažetak
Ljudska prehrana sve se više sastoji od povrća. Razlog tomu je skriven u uravnoteženom sadržaju mnogih hranivih, zaštitnih i općenito zdravih sastojaka koji se u povrću nalaze. Povrće povezujemo sa dugim i zdravim životom. Broj stanovnika na Zemlji neprestano raste, time raste i potreba za hranom. Kao posljedica toga u poljoprivredi se razvijaju i upotrebljavaju nove tehnologije. U kratkom vremenskom roku povrćarstvo je zasluženo preuzelo prvo mjesto po ulaganju novca, površina, vremena, znanja i rada. Cilj nije samo proizvesti hranu kao takvu, već kvalitetnu hranu. Cikla (Beta vulgaris var. conditiva) jedno je od najzdravijih povrća, čije pozitivne učinke još uvijek otkrivamo i ostajemo zapanjeni otkrivenim. Ono što znamo, između ostalog, je da se redovitom konzumacijom cikle smanjuje opasnost pojave raka i tumora. Ima antibakterijsko djelovanje, snižava povišenu tjelesnu temperaturu, podiže imunitet i tako dalje. Namjera istraživanja bila je otkriti utjecaj različitih oblika gnojidbe na količinu suhe tvari te koncentraciju kalija i magnezija u korijenu cikle. Poljski pokus je postavljen u obliku latinskog kvadrata sa četiri tipa gnojidbe (kontrola – bez gnojenja, 50 t/ha stajskog gnoja, 500 kg/ha NPK i 1.000 kg/ha NPK formulacije 5-20-30). Razultati za suhu tvar bili su u rasponu od 6, 17 % do 7, 12 %. Količina kalija u suhoj tvari varirala je od 2, 84 % u kontrolnom tretmanu do 2, 91 % u tretmanu stajskim gnojem, bez značajne razlike. U svježoj tvari vrijednosti kalija bile su između 179 mg/100 g u tretmanu stajskim gnojem do 202, 1 u kontroli. Ni u jednom od sadržaja nije uvtrđena statistički značajna razlika. Udio magnezija u suhoj tvari kretao se od 0, 65 % u tretmanu sa 1.000 kg/ha NPK do 0, 71 % u kontroli. Sadržaj magnezija u svježoj tvari varirao je od 44, 7 mg/100 g u tretmanu sa 1.000 kg/ha NPK do 50, 2 mg/100 g u kontroli. U kontroli je određena statistički značajno veća količina magnezija u odnosu na tretmane sa 500 kg/ha NPK i 1.000 kg/ha NPK.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Herak Ćustić, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Herak Ćustić
(mentor)