Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 459639

BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.)


Robić, Marija
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.), 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 459639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.)
(BIOACTIVE COMPOUNDS, GLUCOSINOLATES AND POLIPHENOLS, WITHIN BROCCOLI (Brassica oleracea var. botrytis L.) FLORET, LEAF AND STEM)

Autori
Robić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.10

Godina
2009

Stranica
52

Mentor
Delonga, Karmela

Neposredni voditelj
Radojčić-Redovniković, Ivana

Ključne riječi
brokula; glukozinolati; ORAC; polifenoli; RP-LC
(broccoli; glucosinolates; ORAC-method; polyphenols; RP-LC)

Sažetak
Brokula je bogata bioaktivnim spojevima, glukozinolatima i polifenolima, te se uvelike istražuje radi njihova korisnog djelovanja na ljudsko zdravlje. U svjetskoj literaturi mnogo je više radova o sastavu i udjelima bioaktivnih spojeva u cvatu nego u lišću i stabljici biljke. U ovom radu analizirani su ukupni i pojedinačni glukozinolati, slobodni i vezani polifenolni spojevi te njihov antioksidacijski kapacitet u svim navedenim dijelovima brokule. Za odreñivanje glukozinolata primijenjena je meñunarodna standardna metoda za sjeme uljane repice (ISO 10633-1, 1995). Polifenolni spojevi, vezani i slobodni, analizirani su UV/VIS spektrometrijskom metodom uporabom Folin-Ciocalteau reagensa u ekstraktima pripravljenim različitim metodama ekstrakcije: 70 %-tni metanol, 10 min, 75 ºC ; 80 %-tni metanol, 3 h, sobna temperatura ; 50 %-tni metanol, 2 h, 90 ºC ; 80 %-tni metanol, 80 sec, 200 W. Antioksidacijski kapacitet pripravljenih ekstrakata odreñen je spektrofluorimetrijskom ORAC-metodom. Utvrñeno je da je količina glukozinolata najveća u listu brokule pri čemu udio indolnih prevladava nad alifatskim spojevima što vrijedi i za cvat. U stabljici je veći udio alifatskih spojeva. Udio polifenolnih spojeva u uzorcima u rasponu je od 9, 70-16, 11 mg GE g-1 ST u stabljici, od 17, 65-31, 08 mg GE g-1 ST u cvatu i od 22, 27-34, 02 mg GE g-1 ST u listu brokule. Veću antioksidacijsku aktivnost pokazuju uzorci s većom koncentracijom polifenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Robić, Marija
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.), 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Robić, M. (2009) 'BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Robi\'{c}, Marija}, year = {2009}, pages = {52}, keywords = {brokula, glukozinolati, ORAC, polifenoli, RP-LC}, title = {BIOLO\v{S}KI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.)}, keyword = {brokula, glukozinolati, ORAC, polifenoli, RP-LC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Robi\'{c}, Marija}, year = {2009}, pages = {52}, keywords = {broccoli, glucosinolates, ORAC-method, polyphenols, RP-LC}, title = {BIOACTIVE COMPOUNDS, GLUCOSINOLATES AND POLIPHENOLS, WITHIN BROCCOLI (Brassica oleracea var. botrytis L.) FLORET, LEAF AND STEM}, keyword = {broccoli, glucosinolates, ORAC-method, polyphenols, RP-LC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font