Pregled bibliografske jedinice broj: 459639
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.)
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.), 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 459639 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI, GLUKOZINOLATI I POLIFENOLI, U CVATU, LISTU I STABLJICI BROKULE (Brassica oleracea var. botrytis L.)
(BIOACTIVE COMPOUNDS, GLUCOSINOLATES AND POLIPHENOLS, WITHIN BROCCOLI (Brassica oleracea var. botrytis L.) FLORET, LEAF AND STEM)
Autori
Robić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.10
Godina
2009
Stranica
52
Mentor
Delonga, Karmela
Neposredni voditelj
Radojčić-Redovniković, Ivana
Ključne riječi
brokula; glukozinolati; ORAC; polifenoli; RP-LC
(broccoli; glucosinolates; ORAC-method; polyphenols; RP-LC)
Sažetak
Brokula je bogata bioaktivnim spojevima, glukozinolatima i polifenolima, te se uvelike istražuje radi njihova korisnog djelovanja na ljudsko zdravlje. U svjetskoj literaturi mnogo je više radova o sastavu i udjelima bioaktivnih spojeva u cvatu nego u lišću i stabljici biljke. U ovom radu analizirani su ukupni i pojedinačni glukozinolati, slobodni i vezani polifenolni spojevi te njihov antioksidacijski kapacitet u svim navedenim dijelovima brokule. Za odreñivanje glukozinolata primijenjena je meñunarodna standardna metoda za sjeme uljane repice (ISO 10633-1, 1995). Polifenolni spojevi, vezani i slobodni, analizirani su UV/VIS spektrometrijskom metodom uporabom Folin-Ciocalteau reagensa u ekstraktima pripravljenim različitim metodama ekstrakcije: 70 %-tni metanol, 10 min, 75 ºC ; 80 %-tni metanol, 3 h, sobna temperatura ; 50 %-tni metanol, 2 h, 90 ºC ; 80 %-tni metanol, 80 sec, 200 W. Antioksidacijski kapacitet pripravljenih ekstrakata odreñen je spektrofluorimetrijskom ORAC-metodom. Utvrñeno je da je količina glukozinolata najveća u listu brokule pri čemu udio indolnih prevladava nad alifatskim spojevima što vrijedi i za cvat. U stabljici je veći udio alifatskih spojeva. Udio polifenolnih spojeva u uzorcima u rasponu je od 9, 70-16, 11 mg GE g-1 ST u stabljici, od 17, 65-31, 08 mg GE g-1 ST u cvatu i od 22, 27-34, 02 mg GE g-1 ST u listu brokule. Veću antioksidacijsku aktivnost pokazuju uzorci s većom koncentracijom polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582261-2256 - Biološki aktivni spojevi domaćih sorta brokule i kakao zrna. (Radojčić Redovniković, Ivana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb