Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 458844

Riba važnija nego ikad


Škrtić, Zoran; Lukić, Boris; Bogut, Ivan; Galović, Dalida; Križek, Ivan
Riba važnija nego ikad // 2. savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu Republike Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem "Uzgoj slatkovodne ribe, stanje i perspektive" : zbornik radova / Bogut, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatska gospodarska komora, Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, 2009. str. 57-65 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 458844 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Riba važnija nego ikad
(Fish is more important than ever)

Autori
Škrtić, Zoran ; Lukić, Boris ; Bogut, Ivan ; Galović, Dalida ; Križek, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
2. savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu Republike Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem "Uzgoj slatkovodne ribe, stanje i perspektive" : zbornik radova / Bogut, Ivan - Zagreb : Hrvatska gospodarska komora, Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, 2009, 57-65

ISBN
978-953-6207-27-5

Skup
Savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu Republike Hrvatsje s međunarodnim sudjelovanjem (2 ; 2008)

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 17.04.2008. - 18.04.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
riba ; n-3 PUFA ; potrošnja ribljeg mesa ; prehrana ljudi
(fish ; n-3 PUFa ; consumption of fish meat ; human consumption)

Sažetak
U radu je istaknuta nutritivna vrijednost ribe kao namirnice animalnog podrijetla u ljudskoj prehrani. Već desetljećima u velikom broju znanstvenih istraživanja naglašena je protektivna uloga n-3 PUFA (polinezasićenih masnih kiselina omega-3 tipa) u prevenciji srčanog i moždanog udara, ateroskleroze i visokog krvnog tlaka. Posebna pozornost u radu usmjerena je velikoj nutritivnoj vrijednosti n- 3 PUFA iz ribljeg mesa za prehranu ljudi. U Republici Hrvatskoj je niska potrošnja ribljeg mesa (oko 6 kg po glavi stanovnika), a razlog tome nije samo u niskoj proizvodnji, ulovu, preradi i ponudi, nego i u nepoznavanju prednosti konzumacije ribljeg mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0000000-3542 - Skraćenje uzgojnog razdoblja šarana (Cyprinus carpio) i poboljšanje kakvoće mesa (Galović, Dalida, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Dalida Galović (autor)

Avatar Url Ivan Bogut (autor)

Avatar Url Boris Lukić (autor)

Avatar Url Zoran Škrtić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Škrtić, Zoran; Lukić, Boris; Bogut, Ivan; Galović, Dalida; Križek, Ivan
Riba važnija nego ikad // 2. savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu Republike Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem "Uzgoj slatkovodne ribe, stanje i perspektive" : zbornik radova / Bogut, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatska gospodarska komora, Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, 2009. str. 57-65 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Škrtić, Z., Lukić, B., Bogut, I., Galović, D. & Križek, I. (2009) Riba važnija nego ikad. U: Bogut, I. (ur.)2. savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu Republike Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem "Uzgoj slatkovodne ribe, stanje i perspektive" : zbornik radova.
@article{article, author = {\v{S}krti\'{c}, Zoran and Luki\'{c}, Boris and Bogut, Ivan and Galovi\'{c}, Dalida and Kri\v{z}ek, Ivan}, editor = {Bogut, I.}, year = {2009}, pages = {57-65}, keywords = {riba, n-3 PUFA, potro\v{s}nja ribljeg mesa, prehrana ljudi}, isbn = {978-953-6207-27-5}, title = {Riba va\v{z}nija nego ikad}, keyword = {riba, n-3 PUFA, potro\v{s}nja ribljeg mesa, prehrana ljudi}, publisher = {Hrvatska gospodarska komora, Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i \v{s}umarstvo}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}krti\'{c}, Zoran and Luki\'{c}, Boris and Bogut, Ivan and Galovi\'{c}, Dalida and Kri\v{z}ek, Ivan}, editor = {Bogut, I.}, year = {2009}, pages = {57-65}, keywords = {fish, n-3 PUFa, consumption of fish meat, human consumption}, isbn = {978-953-6207-27-5}, title = {Fish is more important than ever}, keyword = {fish, n-3 PUFa, consumption of fish meat, human consumption}, publisher = {Hrvatska gospodarska komora, Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i \v{s}umarstvo}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font