Pregled bibliografske jedinice broj: 458844
Riba važnija nego ikad
Riba važnija nego ikad // 2. savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu Republike Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem "Uzgoj slatkovodne ribe, stanje i perspektive" : zbornik radova / Bogut, Ivan (ur.).
Zagreb: Hrvatska gospodarska komora, Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, 2009. str. 57-65 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 458844 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Riba važnija nego ikad
(Fish is more important than ever)
Autori
Škrtić, Zoran ; Lukić, Boris ; Bogut, Ivan ; Galović, Dalida ; Križek, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
2. savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu Republike Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem "Uzgoj slatkovodne ribe, stanje i perspektive" : zbornik radova
/ Bogut, Ivan - Zagreb : Hrvatska gospodarska komora, Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo, 2009, 57-65
ISBN
978-953-6207-27-5
Skup
Savjetovanje o slatkovodnom ribarstvu Republike Hrvatsje s međunarodnim sudjelovanjem (2 ; 2008)
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 17.04.2008. - 18.04.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
riba ; n-3 PUFA ; potrošnja ribljeg mesa ; prehrana ljudi
(fish ; n-3 PUFa ; consumption of fish meat ; human consumption)
Sažetak
U radu je istaknuta nutritivna vrijednost ribe kao namirnice animalnog podrijetla u ljudskoj prehrani. Već desetljećima u velikom broju znanstvenih istraživanja naglašena je protektivna uloga n-3 PUFA (polinezasićenih masnih kiselina omega-3 tipa) u prevenciji srčanog i moždanog udara, ateroskleroze i visokog krvnog tlaka. Posebna pozornost u radu usmjerena je velikoj nutritivnoj vrijednosti n- 3 PUFA iz ribljeg mesa za prehranu ljudi. U Republici Hrvatskoj je niska potrošnja ribljeg mesa (oko 6 kg po glavi stanovnika), a razlog tome nije samo u niskoj proizvodnji, ulovu, preradi i ponudi, nego i u nepoznavanju prednosti konzumacije ribljeg mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0000000-3542 - Skraćenje uzgojnog razdoblja šarana (Cyprinus carpio) i poboljšanje kakvoće mesa (Galović, Dalida, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek