Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 458291

Analiza rizika u proizvodnji slatkovodne ribe


Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Cvrtila Fleck, Željka; Smajlović, Muhamed; Alagić, Davor
Analiza rizika u proizvodnji slatkovodne ribe // Meso, 11 (2009), 6; 366-371 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 458291 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza rizika u proizvodnji slatkovodne ribe
(Risk analysys in the production of freshwater fish)

Autori
Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka ; Smajlović, Muhamed ; Alagić, Davor

Izvornik
Meso (1332-0025) 11 (2009), 6; 366-371

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
higijenski paket; analiza rizika; HACCP
(hygienic package; risk analysis; HACCP)

Sažetak
Zakonski akti koji su uređivali područje sigurnosti hrane donošenjem tzv. higijenskog paketa uredili su odnose subjekte u poslovanju s hranom i nadležnih inspekcijskih službi. Time je legislativom preuzetom iz EU ujednačen pristup sigurnosti hrane. Radi postizanja visoke razine zaštite zdravlja i života ljudi, propisi o hrani moraju se temeljiti na analizi rizika. Procjena rizika temelji se na dostupnim znanstvenim dokazima i mora se obavljati na neovisan, objektivan i transparentn način. Mora se usvojiti pristup temeljen na procjeni rizika, u kojem će se na uravnotežen način primjenjivati najprikladnija i najučinkovitija sredstva za suzbijanje opasnosti vezanih uz bolesti koje se prenose hranom. Proces procjene rizika mora biti odvojen od procesa upravljanja rizikom. Subjekti u poslovanju s hranom i hranom za životinje moraju uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, osim na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, preventivnim postupkom samokontrole, razvijenim u skladu s načelima sustava HACCP-a. provedba postupaka temeljenih na načelima HACCP-a, zajedno s primjenom dobre higijenske prakse, jedan su od najvažnijih čimbenika u osiguravanju odgovornosti subjekata u poslovanju s hranom

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Cvrtila Fleck, Željka; Smajlović, Muhamed; Alagić, Davor
Analiza rizika u proizvodnji slatkovodne ribe // Meso, 11 (2009), 6; 366-371 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Kozačinski, L., Njari, B., Cvrtila Fleck, Ž., Smajlović, M. & Alagić, D. (2009) Analiza rizika u proizvodnji slatkovodne ribe. Meso, 11 (6), 366-371.
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Smajlovi\'{c}, Muhamed and Alagi\'{c}, Davor}, year = {2009}, pages = {366-371}, keywords = {higijenski paket, analiza rizika, HACCP}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Analiza rizika u proizvodnji slatkovodne ribe}, keyword = {higijenski paket, analiza rizika, HACCP} }
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Smajlovi\'{c}, Muhamed and Alagi\'{c}, Davor}, year = {2009}, pages = {366-371}, keywords = {hygienic package, risk analysis, HACCP}, journal = {Meso}, volume = {11}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Risk analysys in the production of freshwater fish}, keyword = {hygienic package, risk analysis, HACCP} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record
  • Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font