Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 454729

Postupak s odstrijeljenom krupnom divljači


Rajković, Mladen
Postupak s odstrijeljenom krupnom divljači, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 454729 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postupak s odstrijeljenom krupnom divljači
(Proceeding with shoted game)

Autori
Rajković, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
09.11

Godina
2008

Stranica
46

Mentor
Florijančić, Tihomir

Ključne riječi
odstrijel ; divljač ; bolesti
(shot ; game ; bolesti)

Sažetak
Rezultat gotovo svakog lova je odstrijeljena divljač. Ona je visoko kvalitetan izvor hranjivih tvari i vrlo je poželjan gurmanski specijalitet i radi toga je od iznimnog značenja posjedovati znanje o pravilnom postupanju s odstrijeljenom divljači kako bi sačuvali svu prehrambenu vrijednost i održali visoku razinu uporabljivosti mesa lovine, odnosno odstrijeljene divljači. S druge strane divljač može obolijevati od različitih bolesti, stoga je ispravan postupak s odstrijeljenom divljači važan i za zdravlje čovjeka. Svaki lovac trebao bi znati pravilno postupati s odstrijeljenom divljači, pravilno ju obraditi nakon odstrjela, pripremiti za otpremu i što je najvažnije svaki lovac trebao bi znati koji sve čimbenici i postupci utječu na konačni proizvod, odstrijeljenu divljač. Postupak s odstrijeljenom divljači ovisi o jako puno čimbenika, od izbora lova, vrste divljači, stava divljači, nastrijelne rane i još mnogo čimbenika koji se uzimaju zdravo za gotovo, sastavni su dio svakoga lova, skriveni su pod krinkom rutine, a imaju veliki utjecaj na završno stanje odstrijeljene divljači. Pravilan postupak s odstrijeljenom divljači vrlo je složen i važan zato što se najčešće odvija u prirodi gdje su uvjeti za postupak obrade odstrijeljene divljači različiti od onih u klaonicama za stoku, puno su teži i zahtjevniji jer higijenske prilike u divljini na otvorenom, možemo reći da se uvelike razlikuju od sterilne klaonice, a sam završni proizvod, odnosno odstrijeljena divljač bez pravilne obrade može biti zauvijek izgubljena. Najveći utjecaj pri postupku s odstrijeljenom divljači ima lovac. Njegovi postupci, znanje i ponašanje izravno utječu na završnu higijensku i prehrambenu vrijednost mesa odstrijeljene divljači i svaki lovac bi se pri obradi odstrijeljene divljači trebao pridržavati svih pravila u cijelosti i postupaka s odstrijeljenom divljači okvirno, jer se svaka odstrijeljena divljač razlikuje i potreban joj je individualni pristup prilikom obrade gdje postupak s odstrijeljenom divljači nikad ne može postati uniforman. To je trenutak kada do izražaja dolazi lovac kao individua, njegova spretnost, domišljatost i kao najvažnije njegovo znanje i poznavanje svih čimbenika presudnih za obradu odstrijeljene divljači. Postupak obrade odstrijeljene divljači, nije uniforman i kako će svaki lovac pristupiti obradi odstrijeljene divljači ovisi o lovcu i naravno o odstrijeljenoj divljači, no cilj postupka obrade odstrijeljene divljači se mora ostvariti, a to je pravilna obrada trupa odstrijeljene divljači. Namjera izrade ovog diplomskog rada bila je prikazati riječima i slikama sve čimbenike koji utječu na postupak s odstrijeljenom divljači i samim tim ukazati na postojanje puno više čimbenika koji utječu na obradu odstrijeljene divljači. Opisano je kako pristupiti obradi odstrijeljene divljači te postupci vezani uz obradu odstrijeljene divljači riječima i slikama, kao i sve zakonske mjere kojih se moramo pridržavati prilikom obrade odstrijeljene divljači, kako bismo sačuvali zdravstvenu ispravnost divljačine, ali i zaštitili vlastito zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0000000-3590 - Epizootiološka istraživanja nametničkih bolesti divljači u istočnoj Hrvatskoj (Florijančić, Tihomir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Florijančić (mentor)

Avatar Url Mladen Rajković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rajković, Mladen
Postupak s odstrijeljenom krupnom divljači, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Rajković, M. (2008) 'Postupak s odstrijeljenom krupnom divljači', diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rajkovi\'{c}, Mladen}, year = {2008}, pages = {46}, keywords = {odstrijel, divlja\v{c}, bolesti}, title = {Postupak s odstrijeljenom krupnom divlja\v{c}i}, keyword = {odstrijel, divlja\v{c}, bolesti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rajkovi\'{c}, Mladen}, year = {2008}, pages = {46}, keywords = {shot, game, bolesti}, title = {Proceeding with shoted game}, keyword = {shot, game, bolesti}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font