Pregled bibliografske jedinice broj: 454729
Postupak s odstrijeljenom krupnom divljači
Postupak s odstrijeljenom krupnom divljači, 2008., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
CROSBI ID: 454729 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Postupak s odstrijeljenom krupnom divljači
(Proceeding with shoted game)
Autori
Rajković, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
09.11
Godina
2008
Stranica
46
Mentor
Florijančić, Tihomir
Ključne riječi
odstrijel ; divljač ; bolesti
(shot ; game ; bolesti)
Sažetak
Rezultat gotovo svakog lova je odstrijeljena divljač. Ona je visoko kvalitetan izvor hranjivih tvari i vrlo je poželjan gurmanski specijalitet i radi toga je od iznimnog značenja posjedovati znanje o pravilnom postupanju s odstrijeljenom divljači kako bi sačuvali svu prehrambenu vrijednost i održali visoku razinu uporabljivosti mesa lovine, odnosno odstrijeljene divljači. S druge strane divljač može obolijevati od različitih bolesti, stoga je ispravan postupak s odstrijeljenom divljači važan i za zdravlje čovjeka. Svaki lovac trebao bi znati pravilno postupati s odstrijeljenom divljači, pravilno ju obraditi nakon odstrjela, pripremiti za otpremu i što je najvažnije svaki lovac trebao bi znati koji sve čimbenici i postupci utječu na konačni proizvod, odstrijeljenu divljač. Postupak s odstrijeljenom divljači ovisi o jako puno čimbenika, od izbora lova, vrste divljači, stava divljači, nastrijelne rane i još mnogo čimbenika koji se uzimaju zdravo za gotovo, sastavni su dio svakoga lova, skriveni su pod krinkom rutine, a imaju veliki utjecaj na završno stanje odstrijeljene divljači. Pravilan postupak s odstrijeljenom divljači vrlo je složen i važan zato što se najčešće odvija u prirodi gdje su uvjeti za postupak obrade odstrijeljene divljači različiti od onih u klaonicama za stoku, puno su teži i zahtjevniji jer higijenske prilike u divljini na otvorenom, možemo reći da se uvelike razlikuju od sterilne klaonice, a sam završni proizvod, odnosno odstrijeljena divljač bez pravilne obrade može biti zauvijek izgubljena. Najveći utjecaj pri postupku s odstrijeljenom divljači ima lovac. Njegovi postupci, znanje i ponašanje izravno utječu na završnu higijensku i prehrambenu vrijednost mesa odstrijeljene divljači i svaki lovac bi se pri obradi odstrijeljene divljači trebao pridržavati svih pravila u cijelosti i postupaka s odstrijeljenom divljači okvirno, jer se svaka odstrijeljena divljač razlikuje i potreban joj je individualni pristup prilikom obrade gdje postupak s odstrijeljenom divljači nikad ne može postati uniforman. To je trenutak kada do izražaja dolazi lovac kao individua, njegova spretnost, domišljatost i kao najvažnije njegovo znanje i poznavanje svih čimbenika presudnih za obradu odstrijeljene divljači. Postupak obrade odstrijeljene divljači, nije uniforman i kako će svaki lovac pristupiti obradi odstrijeljene divljači ovisi o lovcu i naravno o odstrijeljenoj divljači, no cilj postupka obrade odstrijeljene divljači se mora ostvariti, a to je pravilna obrada trupa odstrijeljene divljači. Namjera izrade ovog diplomskog rada bila je prikazati riječima i slikama sve čimbenike koji utječu na postupak s odstrijeljenom divljači i samim tim ukazati na postojanje puno više čimbenika koji utječu na obradu odstrijeljene divljači. Opisano je kako pristupiti obradi odstrijeljene divljači te postupci vezani uz obradu odstrijeljene divljači riječima i slikama, kao i sve zakonske mjere kojih se moramo pridržavati prilikom obrade odstrijeljene divljači, kako bismo sačuvali zdravstvenu ispravnost divljačine, ali i zaštitili vlastito zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0000000-3590 - Epizootiološka istraživanja nametničkih bolesti divljači u istočnoj Hrvatskoj (Florijančić, Tihomir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek