Pregled bibliografske jedinice broj: 453386
Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji
Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 59 (2010), 11; 539-544 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 453386 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji
(Working principle and using of high pressures in food industry)
Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Karlović, Sven
Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 59
(2010), 11;
539-544
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
visoki tlak; cilindar; prehrambena tehnologija
(high pressure; cylinder; food technology)
Sažetak
Primjena visokog tlaka kao nove netoplinske metode obrade namirnica u prehrambenoj industriji nalazi sve veću primjenu u svim fazama proizvodnje. Ova nova tehnologija doživljava svoj najveći tehnološki napredak tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. Glavna prednost obrade visokim tlakom u odnosu na konvencionalne metode obrade je u kraćem vremenu obrade koja se u većini slučajeva kreće u vremenskom intervalu od nekoliko sekundi do 30 minuta. Obrada krute ili tekuće namirnice sa ili bez ambalažnog materijala provodi se pri temperaturama koje su u rasponu od 5 – 90 °C, pri tlakovima između 50 – 1000 MPa. Tlakovi se jednoliko prenose po cijelom volumenu namirnice neovisno o njenim dimenzijama i obliku. Svi navedeni parametri procesa zajednički pridonose očuvanju karakteristika obrađenog proizvoda u smislu minimalnih promjena na teksturnim, senzorskim, organoleptičkim i nutritivnim svojstvima. Cilj ovoga rada je prikazati princip rada uređaja visokog tlaka i njegov efekt na široki spektar operacija u modernoj prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Branko Tripalo
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus