Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 453386

Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji


Bosiljkov, Tomislav; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen; Karlović, Sven
Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 59 (2010), 11; 539-544 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 453386 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji
(Working principle and using of high pressures in food industry)

Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Karlović, Sven

Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 59 (2010), 11; 539-544

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
visoki tlak; cilindar; prehrambena tehnologija
(high pressure; cylinder; food technology)

Sažetak
Primjena visokog tlaka kao nove netoplinske metode obrade namirnica u prehrambenoj industriji nalazi sve veću primjenu u svim fazama proizvodnje. Ova nova tehnologija doživljava svoj najveći tehnološki napredak tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. Glavna prednost obrade visokim tlakom u odnosu na konvencionalne metode obrade je u kraćem vremenu obrade koja se u većini slučajeva kreće u vremenskom intervalu od nekoliko sekundi do 30 minuta. Obrada krute ili tekuće namirnice sa ili bez ambalažnog materijala provodi se pri temperaturama koje su u rasponu od 5 – 90 °C, pri tlakovima između 50 – 1000 MPa. Tlakovi se jednoliko prenose po cijelom volumenu namirnice neovisno o njenim dimenzijama i obliku. Svi navedeni parametri procesa zajednički pridonose očuvanju karakteristika obrađenog proizvoda u smislu minimalnih promjena na teksturnim, senzorskim, organoleptičkim i nutritivnim svojstvima. Cilj ovoga rada je prikazati princip rada uređaja visokog tlaka i njegov efekt na široki spektar operacija u modernoj prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Bosiljkov, Tomislav; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen; Karlović, Sven
Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 59 (2010), 11; 539-544 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Bosiljkov, T., Tripalo, B., Ježek, D., Brnčić, M. & Karlović, S. (2010) Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji. Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 59 (11), 539-544.
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Karlovi\'{c}, Sven}, year = {2010}, pages = {539-544}, keywords = {visoki tlak, cilindar, prehrambena tehnologija}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, volume = {59}, number = {11}, issn = {0022-9830}, title = {Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji}, keyword = {visoki tlak, cilindar, prehrambena tehnologija} }
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Karlovi\'{c}, Sven}, year = {2010}, pages = {539-544}, keywords = {high pressure, cylinder, food technology}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, volume = {59}, number = {11}, issn = {0022-9830}, title = {Working principle and using of high pressures in food industry}, keyword = {high pressure, cylinder, food technology} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font