Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 452783

Implementacija sustava samokontrole u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa u Republici Hrvatskoj


Knežević, Dražen
Implementacija sustava samokontrole u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa u Republici Hrvatskoj, 2009., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 452783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Implementacija sustava samokontrole u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa u Republici Hrvatskoj
(Implementation of self-control systems in production of meat and meat products in Republic of Croatia)

Autori
Knežević, Dražen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
15.06

Godina
2009

Stranica
99

Mentor
Kušec, Goran

Ključne riječi
HACCP ; sustav samokontrole ; sigurnost hrane ; sljedivost ; legislativa
(HACCP ; self-control system ; food safety ; tracebility ; legislative)

Sažetak
U drugoj polovini 1990-tih godina potrošači su počeli percipirati meso kao hranu u čiju zdravstvenu ispravnost više ne mogu imati povjerenje. Razlozi za takvu percepciju su mnogobrojni a među važnijim mogu se izdvojiti izbijanja bolesti porijeklom od hrane, posebice one animalnog porijekla. Na međunarodnoj, ali i nacionalnoj razini zabilježeni su mnogobrojni slučajevi oboljenja ljudi kojima je uzrok bilo ili meso ili proizvodi od mesa. Porast javljanja bolesti prenosivih hranom rezultat je većeg broja čimbenika a bitno je za istaknuti da su svi ti čimbenici povezani s promjenama u načinu i stilu života koje su zahvatile sve životne segmente, od načina proizvodnje hrane do njene konzumacije. Promjene na razini primarne, poljoprivredne i stočarske proizvodnje, promjene u tehničko-tehnološkim postupcima proizvodnje mesa i proizvoda od mesa, promjene u načinu prehrane poput sve veće orijentiranosti na javnu prehranu, promjene u vidu izmijenjenog demografskog profila stanovništva samo su neki od čimbenika koji utiču na sigurnost i zdravstvenu ispravnost hrane. Reagirajući na takvu, negativnu, percepciju, potrošača a s ciljem da im se pruži najveća moguća razina zaštite zdravlja, razne međunarodne institucije (WHO, FAO, CAC, EFSA) poduzele su niz različitih mjera koje su za rezultat imale promjene sustava kojima se nadzire i kontrolira sigurnost hrane. Novi sustav, temeljen na načelima samokontrole, implementiran je u legislativu mnogih zemalja u svijetu i u svim zemljama članicama EU. Budući da je strateški interes RH potpuno članstvo u EU, obveza je naše zemlje da se naša legislativa u potpunosti uskladi s acquis communautaire, pravnom stečevinom EU. Slijedom navedenog i legislative vezana za područje sigurnosti hrane doživjela je u RH značajne promjene. Kao zakonski obvezan u RH određen je sustav sigurnosti hrane temeljen na načelima samokontrole. Svi subjekti u poslovanju s hranom dužni su uskladiti svoje poslovanje s takvim zakonskom odredbama. U ovom radu prikazani su razlozi koji su doveli do promjene sustava, prikazano je i uspostavljanje novih pravnih okvira sigurnosti hrane, tko je te promjene pravno osmislio te kako su se te promjene implementirale u legislative RH. Nadalje, prikazane su i različite mogućnosti implementacije sustava samokontrole koji mogu primjeniti subjekti koji posluju s hranom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Dražen Knežević (autor)

Avatar Url Goran Kušec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knežević, Dražen
Implementacija sustava samokontrole u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa u Republici Hrvatskoj, 2009., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Knežević, D. (2009) 'Implementacija sustava samokontrole u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa u Republici Hrvatskoj', magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Dra\v{z}en}, year = {2009}, pages = {99}, keywords = {HACCP, sustav samokontrole, sigurnost hrane, sljedivost, legislativa}, title = {Implementacija sustava samokontrole u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa u Republici Hrvatskoj}, keyword = {HACCP, sustav samokontrole, sigurnost hrane, sljedivost, legislativa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kne\v{z}evi\'{c}, Dra\v{z}en}, year = {2009}, pages = {99}, keywords = {HACCP, self-control system, food safety, tracebility, legislative}, title = {Implementation of self-control systems in production of meat and meat products in Republic of Croatia}, keyword = {HACCP, self-control system, food safety, tracebility, legislative}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font