Pregled bibliografske jedinice broj: 452783
Implementacija sustava samokontrole u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa u Republici Hrvatskoj
Implementacija sustava samokontrole u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa u Republici Hrvatskoj, 2009., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 452783 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Implementacija sustava samokontrole u proizvodnji
mesa i proizvoda od mesa u Republici Hrvatskoj
(Implementation of self-control systems in
production of meat and meat products in
Republic of Croatia)
Autori
Knežević, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
15.06
Godina
2009
Stranica
99
Mentor
Kušec, Goran
Ključne riječi
HACCP ; sustav samokontrole ; sigurnost hrane ; sljedivost ; legislativa
(HACCP ; self-control system ; food safety ; tracebility ; legislative)
Sažetak
U drugoj polovini 1990-tih godina potrošači su počeli percipirati meso kao hranu u čiju zdravstvenu ispravnost više ne mogu imati povjerenje. Razlozi za takvu percepciju su mnogobrojni a među važnijim mogu se izdvojiti izbijanja bolesti porijeklom od hrane, posebice one animalnog porijekla. Na međunarodnoj, ali i nacionalnoj razini zabilježeni su mnogobrojni slučajevi oboljenja ljudi kojima je uzrok bilo ili meso ili proizvodi od mesa. Porast javljanja bolesti prenosivih hranom rezultat je većeg broja čimbenika a bitno je za istaknuti da su svi ti čimbenici povezani s promjenama u načinu i stilu života koje su zahvatile sve životne segmente, od načina proizvodnje hrane do njene konzumacije. Promjene na razini primarne, poljoprivredne i stočarske proizvodnje, promjene u tehničko-tehnološkim postupcima proizvodnje mesa i proizvoda od mesa, promjene u načinu prehrane poput sve veće orijentiranosti na javnu prehranu, promjene u vidu izmijenjenog demografskog profila stanovništva samo su neki od čimbenika koji utiču na sigurnost i zdravstvenu ispravnost hrane. Reagirajući na takvu, negativnu, percepciju, potrošača a s ciljem da im se pruži najveća moguća razina zaštite zdravlja, razne međunarodne institucije (WHO, FAO, CAC, EFSA) poduzele su niz različitih mjera koje su za rezultat imale promjene sustava kojima se nadzire i kontrolira sigurnost hrane. Novi sustav, temeljen na načelima samokontrole, implementiran je u legislativu mnogih zemalja u svijetu i u svim zemljama članicama EU. Budući da je strateški interes RH potpuno članstvo u EU, obveza je naše zemlje da se naša legislativa u potpunosti uskladi s acquis communautaire, pravnom stečevinom EU. Slijedom navedenog i legislative vezana za područje sigurnosti hrane doživjela je u RH značajne promjene. Kao zakonski obvezan u RH određen je sustav sigurnosti hrane temeljen na načelima samokontrole. Svi subjekti u poslovanju s hranom dužni su uskladiti svoje poslovanje s takvim zakonskom odredbama. U ovom radu prikazani su razlozi koji su doveli do promjene sustava, prikazano je i uspostavljanje novih pravnih okvira sigurnosti hrane, tko je te promjene pravno osmislio te kako su se te promjene implementirale u legislative RH. Nadalje, prikazane su i različite mogućnosti implementacije sustava samokontrole koji mogu primjeniti subjekti koji posluju s hranom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek