Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 452111

Probiotički koncept - probiotici kao dodaci hrani i probiotici kao bioterapeutici


Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka; Frece, Jadranka; Beganović, Jasna; Leboš Pavunc, Andreja
Probiotički koncept - probiotici kao dodaci hrani i probiotici kao bioterapeutici // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3-4; 77-84 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 452111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotički koncept - probiotici kao dodaci hrani i probiotici kao bioterapeutici
(Probiotic Concept - Probiotics as Food Supplements and Probiotics as Biotherapeutics)

Autori
Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Beganović, Jasna ; Leboš Pavunc, Andreja

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 4 (2009), 3-4; 77-84

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
probiotici; bioterapeutici; crijevna mikroflora
(probiotics; biotherapeutics; gut microflora)

Sažetak
Svjetska zdravstvena kriza, posebice u liječenju infektivnih bolesti zbog alarmantnog stanja s antibiotičkom rezistencijom, te niz kroničnih bolesti koje ugrožavaju ljudsko zdravlje, proizvelo je situaciju za uspostavljanje koncepta funkcionalne hrane još 1980. godine, u Japanu. Dakle, hrana je funkcionalna ako sadrži sastojke koji pozitivno djeluju na jednu ili više ciljanih funkcija u tijelu. Ciljno mjesto djelovanja probiotika, prebiotika, odnosno sinbiotika, kao funkcionalnih dodataka hrani, je gastrointestinalni sustav. Taj sustav je najveći imuno organ u ljudskom organizmu s aktivnom površinom od oko 300 m2, a sadrži vrlo kompleksnu mikrobnu populaciju (crijevnu mikrofloru) ukupne mase od 1, 2 kg. Ovako golema mikrobna biomasa i njezina metabolizamska aktivnost nisu bez utjecaja, mogu imati pozitivne i negativne učinke na ljudsko zdravlje. Ravnoteža ovog mikrobnog sustava je dinamična i može se poremetiti pod utjecajem starenja, liječenja, stresa, prehrane i drugih čimbenika iz okoliša. Probiotički, prebiotički, odnosno sinbiotički koncept podrazumijeva ponovno uspostavljanje ravnoteže crijevne mikroflore i usmjeravanje njenog metabolizma u proizvodnju metabolita korisnih za zdravlje. Obećavajući rezultati s prvom generacijom probiotika nude novu generaciju probiotika (živih lijekova) gdje će se kombinacija različitih probiotičkih sojeva s komplementarnim djelovanjem koristiti u liječenju različitih gastrointestinalnih i urogenitalnih bolesti ili će se koristiti kao vektori za vakcine, imunoglobuline i druge terapijske proteine. Rad se bazira na prikazu objavljenih rezultata znanstvenih istraživanja koja su provedena u Laboratoriju za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šušković, Jagoda; Kos, Blaženka; Frece, Jadranka; Beganović, Jasna; Leboš Pavunc, Andreja
Probiotički koncept - probiotici kao dodaci hrani i probiotici kao bioterapeutici // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3-4; 77-84 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Šušković, J., Kos, B., Frece, J., Beganović, J. & Leboš Pavunc, A. (2009) Probiotički koncept - probiotici kao dodaci hrani i probiotici kao bioterapeutici. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (3-4), 77-84.
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka and Frece, Jadranka and Beganovi\'{c}, Jasna and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja}, year = {2009}, pages = {77-84}, keywords = {probiotici, bioterapeutici, crijevna mikroflora}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Probioti\v{c}ki koncept - probiotici kao dodaci hrani i probiotici kao bioterapeutici}, keyword = {probiotici, bioterapeutici, crijevna mikroflora} }
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda and Kos, Bla\v{z}enka and Frece, Jadranka and Beganovi\'{c}, Jasna and Lebo\v{s} Pavunc, Andreja}, year = {2009}, pages = {77-84}, keywords = {probiotics, biotherapeutics, gut microflora}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Probiotic Concept - Probiotics as Food Supplements and Probiotics as Biotherapeutics}, keyword = {probiotics, biotherapeutics, gut microflora} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font