Pregled bibliografske jedinice broj: 450156
Microbiota of Karakačanski skakutanac, an artisanal fresh sheep cheese studied by culture-independent PCR-ARDRA and PCR-DGGE
Microbiota of Karakačanski skakutanac, an artisanal fresh sheep cheese studied by culture-independent PCR-ARDRA and PCR-DGGE // Dairy Science & Technology, 90 (2010), 4; 461-468 doi:10.1051/dst/2010004 (međunarodna recenzija, kratko priopcenje, znanstveni)
CROSBI ID: 450156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Microbiota of Karakačanski skakutanac, an artisanal fresh sheep cheese studied by culture-independent PCR-ARDRA and PCR-DGGE
Autori
Pogačić, Tomislav ; Samaržija, Dubravka ; Corich, Viviana ; D’Andrea, Maura ; Kagkli, Dafni-Maria ; Giacomini, Alessio ; Čanžek Majhenič, Andreja ; Rogelj, Irena
Izvornik
Dairy Science & Technology (1958-5586) 90
(2010), 4;
461-468
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kratko priopcenje, znanstveni
Ključne riječi
microbiota; fresh sheep cheese; ARDRA; DGGE; Lactococcus lactis
Sažetak
The aim of this study was to obtain an insight into the biodiversity of the microbial community associated with the Karakačanski skakutanac cheese. Eleven cheeses were obtained from a dairy farm at 14-day intervals during the lactation period of east Friesian sheep in 2007. Bacterial DNA was isolated directly from the cheese on the first, second and third day of the cheese shelf life, resulting in a total of 33 DNA samples. Extracted DNA was used as a template for PCR-ARDRA and PCR-DGGE analysis.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
Napomena
Istraživanje je jednim dijelom (uzorkovanje, izolacija DNA) financirano iz projekta (178-1782128-2124, MZOS RH). Molekularne analize su provedene u Laboratoriju za mikrobiologiju (CIRVE, Conegliano Campus, Sveučilište u Padovi) i Zavodu za poljoprivrednu biotehnologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta Padovi od 5.5.2008 do 31.7.2008 te su financirane samo iz projekta LATSIER (Regione Veneto). Istraživanje je dio doktorata.
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Current Contents Connect (CCC)
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts