Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 450138

Određivanje teksturnih svojstava Gouda sira


Karlović, Sven; Šimunek, Marina; Ježek, Damir; Tripalo, Branko; Bosiljkov, Tomislav; Brnčić, Mladen; Blažić, Marijana
Određivanje teksturnih svojstava Gouda sira // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2010), 3-4; 98-103 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 450138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje teksturnih svojstava Gouda sira
(Determination of Textural Properties of Gouda Cheese)

Autori
Karlović, Sven ; Šimunek, Marina ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen ; Blažić, Marijana

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 4 (2010), 3-4; 98-103

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
gouda; analiza teksture; tvrdoća; adhezivnost; elastičnost
(gouda; texture analysis; hardness; elasticity; adhesivity)

Sažetak
Tekstura kao manifestacija nekih reoloških svojstava namirnice jedna je od osnovnih organoleptičkih svojstava, te ima vrlo važnu ulogu pri rukovanju, obradi i ponašanju namirnica. Potrošačima je također tekstura jedan od važnijih parametara kojim se rukovode prilikom odabira proizvoda. Na analizatoru teksture TA.HDPlus izvršena je instrumentalna analiza pet sireva Gouda različitih proizvođača koji su prisutni na hrvatskom tržištu. Od teksturalnih parametara ispitivane su tvrdoća, rad potreban za žvakanje, elastičnost i adhezivnost te njihova ovisnost o udjelu suhe tvari.Najtvrđim (11, 88 N ± 1, 79) su se pokazali uzorci s najvećim udjelom suhe tvari (55 %). Padom udjela suhe tvari smanjuju se vrijednosti tvrdoće, adhezivnosti i rada potrebnog za prvi zagriz. Elastičnost raste s porastom udjela vode te je najveća elastičnost bila 14, 02 mm, uz 50 % udjela vode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Veleučilište u Karlovcu


Citiraj ovu publikaciju:

Karlović, Sven; Šimunek, Marina; Ježek, Damir; Tripalo, Branko; Bosiljkov, Tomislav; Brnčić, Mladen; Blažić, Marijana
Određivanje teksturnih svojstava Gouda sira // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2010), 3-4; 98-103 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Karlović, S., Šimunek, M., Ježek, D., Tripalo, B., Bosiljkov, T., Brnčić, M. & Blažić, M. (2010) Određivanje teksturnih svojstava Gouda sira. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (3-4), 98-103.
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and \v{S}imunek, Marina and Je\v{z}ek, Damir and Tripalo, Branko and Bosiljkov, Tomislav and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana}, year = {2010}, pages = {98-103}, keywords = {gouda, analiza teksture, tvrdo\'{c}a, adhezivnost, elasti\v{c}nost}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Odre\djivanje teksturnih svojstava Gouda sira}, keyword = {gouda, analiza teksture, tvrdo\'{c}a, adhezivnost, elasti\v{c}nost} }
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and \v{S}imunek, Marina and Je\v{z}ek, Damir and Tripalo, Branko and Bosiljkov, Tomislav and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana}, year = {2010}, pages = {98-103}, keywords = {gouda, texture analysis, hardness, elasticity, adhesivity}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Determination of Textural Properties of Gouda Cheese}, keyword = {gouda, texture analysis, hardness, elasticity, adhesivity} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font