Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 448219

Usporedba parametara kvalitete industrijski proizvedenih marmelada od marelice i marmelade proizvedene u laboratoriju


Obradović, Valentina; Marčetić, Helena; Ergović, Maja; Levaj, Branka
Usporedba parametara kvalitete industrijski proizvedenih marmelada od marelice i marmelade proizvedene u laboratoriju // Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" / Dijana Miličević (ur.).
Tuzla, 2009. str. 26-27 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 448219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba parametara kvalitete industrijski proizvedenih marmelada od marelice i marmelade proizvedene u laboratoriju
(Comparing quality parameters of apricot jams produced in industry and in laboratory terms)

Autori
Obradović, Valentina ; Marčetić, Helena ; Ergović, Maja ; Levaj, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" / Dijana Miličević - Tuzla, 2009, 26-27

Skup
IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH"

Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 24.09.2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
marelica; marmelada; parametri kvalitete; polifenolne tvari; šećeri
(apricot; marmelade; parameters of quality; polyphenolic substance; sugars)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa pripreme marmelade od marelice u laboratorijskim uvjetima , na određene parametre kvalitete (suhu tvar, pH vrijednost, ukupnu kiselost, formolni broj, kloraminsku vrijednost, šećere), te na udio ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida, klorogenske kiseline i na stupanj posmeđivanja. Ispitivane marmelade su također podvrgnute mjerenju čvrstoće gela i senzorskom ocjenjivanju. Svi navedeni parametrui su također ispitani u 5 različitih industrijski proizvedenih marmelada.Rezultati ispitivanja su pokazali da se udio šećera znatno ne mijenja tijekom prvog dijela proizvodnje. Tijekom procesa pripreme marmelade, pH i kloraminska vrijednost se ne mjenjaju, dok se ukupna kiselost i formolni broj smanjuju. Količina fenolnih tvari malo se smanjuje tijekom procesa blanširanja i kuhanja marmelade, dok sadržaj klorogenske kiseline poraste tijekom blanširanja. Stupanj posmeđivanja u svim uzorcima je bio vrlo nizak. Sve ispitivane marmelade su imale zadovoljavajuću čvrstoću, osim jedne industrijski proizvedene marmelade. Također je prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja ista marmelada dobila najslabije ocjene jer je bila slabo maziva i nedovoljno harmonična.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Požegi


Citiraj ovu publikaciju:

Obradović, Valentina; Marčetić, Helena; Ergović, Maja; Levaj, Branka
Usporedba parametara kvalitete industrijski proizvedenih marmelada od marelice i marmelade proizvedene u laboratoriju // Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" / Dijana Miličević (ur.).
Tuzla, 2009. str. 26-27 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Obradović, V., Marčetić, H., Ergović, M. & Levaj, B. (2009) Usporedba parametara kvalitete industrijski proizvedenih marmelada od marelice i marmelade proizvedene u laboratoriju. U: Dijana Miličević (ur.)Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH".
@article{article, author = {Obradovi\'{c}, Valentina and Mar\v{c}eti\'{c}, Helena and Ergovi\'{c}, Maja and Levaj, Branka}, year = {2009}, pages = {26-27}, keywords = {marelica, marmelada, parametri kvalitete, polifenolne tvari, \v{s}e\'{c}eri}, title = {Usporedba parametara kvalitete industrijski proizvedenih marmelada od marelice i marmelade proizvedene u laboratoriju}, keyword = {marelica, marmelada, parametri kvalitete, polifenolne tvari, \v{s}e\'{c}eri}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Obradovi\'{c}, Valentina and Mar\v{c}eti\'{c}, Helena and Ergovi\'{c}, Maja and Levaj, Branka}, year = {2009}, pages = {26-27}, keywords = {apricot, marmelade, parameters of quality, polyphenolic substance, sugars}, title = {Comparing quality parameters of apricot jams produced in industry and in laboratory terms}, keyword = {apricot, marmelade, parameters of quality, polyphenolic substance, sugars}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font