Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 448125

Kakvoća trajnih, polutrajnih i obarenih kobasica na hrvatskom tržištu


Pleadin, Jelka; Perši, Nina; Vulić, Ana; Đugum, Jelena
Kakvoća trajnih, polutrajnih i obarenih kobasica na hrvatskom tržištu // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3/4; 104-108 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 448125 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća trajnih, polutrajnih i obarenih kobasica na hrvatskom tržištu
(Quality of fermented, semi-dry and pasteurised sausages on Croatian market)

Autori
Pleadin, Jelka ; Perši, Nina ; Vulić, Ana ; Đugum, Jelena

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 4 (2009), 3/4; 104-108

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
kobasice; polutrajne; trajne; obarene; kemijski sastav
(sausages; fermented; semi-dry; pasteurised; chemical composition)

Sažetak
U ovom radu prikazani su rezultati ispitivanja kemijskog sastava trajnih, polutrajnih i obarenih kobasica proizvedenih tijekom 2009. godine od strane više mesnih industrija. U cilju ispitivanja kakvoće, u uzorcima kobasica određena je količina bjelančevina mesa, sirovih masti, vode te aditiva natrijevog nitrita i polifosfata, uz uporabu standardnih analitičkih metoda. Usporedbom rezultata analiza trajnih kobasica s minimalnim uvjetima, koje za navedenu kategoriju proizvoda definiraju pravilnici, utvrđeno je da svi ispitani proizvodi u pogledu kemijskog sastava udovoljavaju propisanim uvjetima. U tri uzorka polutrajnih kobasica (šunkarica) utvrđen je manji udjel bjelančevina mesa u odnosu na propisano, u trinaest uzoraka polutrajnih kobasica određen je sadržaj polifosfata iznad najveće dopuštene količine te je u jednom uzorku određena povišena razina natrijevog nitrita (tirolska kobasica). Svi uzorci obarenih kobasica udovoljavali su zahtjevima pravilnika, a u pogledu razine aditiva prosječno su sadržavali veću količinu u odnosu na trajne kobasice, osobito u pogledu razine natrijevog nitrita. Rezultati ovog ispitivanja govore i da su trajne kobasice, s obzirom na utvrđene vrijednosti parametara kakvoće, najkvalitetniji kobasičarski proizvod na našem tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
048-0531854-0467 - Ostaci kemijskih kontaminanata u hrani: Farmakokinetika i toksikologija

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Vulić (autor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Jelena Đugum (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Perši, Nina; Vulić, Ana; Đugum, Jelena
Kakvoća trajnih, polutrajnih i obarenih kobasica na hrvatskom tržištu // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3/4; 104-108 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Pleadin, J., Perši, N., Vulić, A. & Đugum, J. (2009) Kakvoća trajnih, polutrajnih i obarenih kobasica na hrvatskom tržištu. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (3/4), 104-108.
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Per\v{s}i, Nina and Vuli\'{c}, Ana and \DJugum, Jelena}, year = {2009}, pages = {104-108}, keywords = {kobasice, polutrajne, trajne, obarene, kemijski sastav}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {3/4}, issn = {1847-3423}, title = {Kakvo\'{c}a trajnih, polutrajnih i obarenih kobasica na hrvatskom tr\v{z}i\v{s}tu}, keyword = {kobasice, polutrajne, trajne, obarene, kemijski sastav} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Per\v{s}i, Nina and Vuli\'{c}, Ana and \DJugum, Jelena}, year = {2009}, pages = {104-108}, keywords = {sausages, fermented, semi-dry, pasteurised, chemical composition}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {3/4}, issn = {1847-3423}, title = {Quality of fermented, semi-dry and pasteurised sausages on Croatian market}, keyword = {sausages, fermented, semi-dry, pasteurised, chemical composition} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font