Pregled bibliografske jedinice broj: 446894
TVORBA ENTEROTOKSINA BAKTERIJE Staphylococcus aureus U KOLAČIMA
TVORBA ENTEROTOKSINA BAKTERIJE Staphylococcus aureus U KOLAČIMA, 2010., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 446894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TVORBA ENTEROTOKSINA BAKTERIJE Staphylococcus aureus U KOLAČIMA
(PRODUCTION OF Staphylococcus aureus ENTEROTOXIN IN CAKES)
Autori
Marušić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.02
Godina
2010
Stranica
61
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
kolači s kremom; stafilokokni enterotoksin; stafilokokno otrovanje; Staphylococcus aureus
(cream-filled cakes; staphylococcal enterotoxin; staphylococcal poisoning; Staphylococcus aureus)
Sažetak
Cilj rada bio je istražiti ponašanje bakterije Staphylococcus aureus ATCC 13565 u kolačima s kremom. Kolači su inokulirani s oko 10 2 , 10 4 i 10 6 S. aureus/g i inkubirani pri 4oC, 22oC i 37oC. Pri temperaturi od 4oC nije bilo značajnog rasta bakterije S. aureus, kao ni tvorbe enterotoksina. Inkubacija kolača pri temperaturi 37oC optimalna je za rast ove bakterije i tvorbu enterotoksina. Stafilokokni enterotoksin prisutan je u kolaču tek kada broj stanica S .aureus dosegne vrijednost od oko 10 6 CFU/g. Na rast bakterije S. aureus i tvorbu enterotoksina utječu temperatura inkubacije, pH i aw - vrijednost. Za detekciju stafilokoknog enterotoksina korištena je ELISA metoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)