Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 446894

TVORBA ENTEROTOKSINA BAKTERIJE Staphylococcus aureus U KOLAČIMA


Marušić, Nataša
TVORBA ENTEROTOKSINA BAKTERIJE Staphylococcus aureus U KOLAČIMA, 2010., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 446894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
TVORBA ENTEROTOKSINA BAKTERIJE Staphylococcus aureus U KOLAČIMA
(PRODUCTION OF Staphylococcus aureus ENTEROTOXIN IN CAKES)

Autori
Marušić, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.02

Godina
2010

Stranica
61

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
kolači s kremom; stafilokokni enterotoksin; stafilokokno otrovanje; Staphylococcus aureus
(cream-filled cakes; staphylococcal enterotoxin; staphylococcal poisoning; Staphylococcus aureus)

Sažetak
Cilj rada bio je istražiti ponašanje bakterije Staphylococcus aureus ATCC 13565 u kolačima s kremom. Kolači su inokulirani s oko 10 2 , 10 4 i 10 6 S. aureus/g i inkubirani pri 4oC, 22oC i 37oC. Pri temperaturi od 4oC nije bilo značajnog rasta bakterije S. aureus, kao ni tvorbe enterotoksina. Inkubacija kolača pri temperaturi 37oC optimalna je za rast ove bakterije i tvorbu enterotoksina. Stafilokokni enterotoksin prisutan je u kolaču tek kada broj stanica S .aureus dosegne vrijednost od oko 10 6 CFU/g. Na rast bakterije S. aureus i tvorbu enterotoksina utječu temperatura inkubacije, pH i aw - vrijednost. Za detekciju stafilokoknog enterotoksina korištena je ELISA metoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marušić, Nataša
TVORBA ENTEROTOKSINA BAKTERIJE Staphylococcus aureus U KOLAČIMA, 2010., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marušić, N. (2010) 'TVORBA ENTEROTOKSINA BAKTERIJE Staphylococcus aureus U KOLAČIMA', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maru\v{s}i\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2010}, pages = {61}, keywords = {kola\v{c}i s kremom, stafilokokni enterotoksin, stafilokokno otrovanje, Staphylococcus aureus}, title = {TVORBA ENTEROTOKSINA BAKTERIJE Staphylococcus aureus U KOLA\v{C}IMA}, keyword = {kola\v{c}i s kremom, stafilokokni enterotoksin, stafilokokno otrovanje, Staphylococcus aureus}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maru\v{s}i\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2010}, pages = {61}, keywords = {cream-filled cakes, staphylococcal enterotoxin, staphylococcal poisoning, Staphylococcus aureus}, title = {PRODUCTION OF Staphylococcus aureus ENTEROTOXIN IN CAKES}, keyword = {cream-filled cakes, staphylococcal enterotoxin, staphylococcal poisoning, Staphylococcus aureus}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font