Pregled bibliografske jedinice broj: 446164
Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane
Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 446164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane
(Permeation of oxygen through polyolefin films for food packaging)
Autori
Radičević, Adriana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
02.03
Godina
2010
Stranica
38
Mentor
Galić, Kata
Neposredni voditelj
Ščetar, Mario
Ključne riječi
kisik; permeacija; poliolefinski filmovi
(oxygen; permeation; polyolefin films)
Sažetak
Polimerna ambalaža ima značajnu ulogu u očuvanju kvalitete i sigurnosti hrane, bilo svježeg mesa, voća, povrća, bilo njenih poluprerađevina ili gotovih prehrambenih proizvoda. Odabirom polimernog materijala optimalne propusnosti na plinove moguće je značajno povećanje trajnosti uz očuvanje izvorne kvalitete upakiranog proizvoda. U ovom radu istraživat će se permeacijska svojstva kisika (koeficijenti permeabilnosti, difuzije i topljivosti) kroz poliolefinske filmove, linearni polietilen niske gustoće (PE-LLD) i lijevani polipropilen (PPcast), pri različitim temperaturama (+4°C, +20°C, +40°C, +60°C). Propusnost kisika kroz PE-LLD i PPcast filmove povećava se s porastom temperature, a posljedica čega je smanjenje barijernog svojstva i zaštite proizvoda. Koeficijenti permeabilnosti (P), difuzije (D) i topljivosti (S) za PE-LLD i PPcast filmove također se povećavaju s porastom temperature. U usporedbi s PE-LLD filmom, PPcast film pokazuje veći otpor difuziji kisika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb