Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 446164

Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane


Radičević, Adriana
Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb


CROSBI ID: 446164 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane
(Permeation of oxygen through polyolefin films for food packaging)

Autori
Radičević, Adriana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki

Mjesto
Zagreb

Datum
02.03

Godina
2010

Stranica
38

Mentor
Galić, Kata

Neposredni voditelj
Ščetar, Mario

Ključne riječi
kisik; permeacija; poliolefinski filmovi
(oxygen; permeation; polyolefin films)

Sažetak
Polimerna ambalaža ima značajnu ulogu u očuvanju kvalitete i sigurnosti hrane, bilo svježeg mesa, voća, povrća, bilo njenih poluprerađevina ili gotovih prehrambenih proizvoda. Odabirom polimernog materijala optimalne propusnosti na plinove moguće je značajno povećanje trajnosti uz očuvanje izvorne kvalitete upakiranog proizvoda. U ovom radu istraživat će se permeacijska svojstva kisika (koeficijenti permeabilnosti, difuzije i topljivosti) kroz poliolefinske filmove, linearni polietilen niske gustoće (PE-LLD) i lijevani polipropilen (PPcast), pri različitim temperaturama (+4°C, +20°C, +40°C, +60°C). Propusnost kisika kroz PE-LLD i PPcast filmove povećava se s porastom temperature, a posljedica čega je smanjenje barijernog svojstva i zaštite proizvoda. Koeficijenti permeabilnosti (P), difuzije (D) i topljivosti (S) za PE-LLD i PPcast filmove također se povećavaju s porastom temperature. U usporedbi s PE-LLD filmom, PPcast film pokazuje veći otpor difuziji kisika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kata Galić (mentor)

Avatar Url Mario Ščetar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radičević, Adriana
Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane, 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
Radičević, A. (2010) 'Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radi\v{c}evi\'{c}, Adriana}, year = {2010}, pages = {38}, keywords = {kisik, permeacija, poliolefinski filmovi}, title = {Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane}, keyword = {kisik, permeacija, poliolefinski filmovi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radi\v{c}evi\'{c}, Adriana}, year = {2010}, pages = {38}, keywords = {oxygen, permeation, polyolefin films}, title = {Permeation of oxygen through polyolefin films for food packaging}, keyword = {oxygen, permeation, polyolefin films}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font