Pregled bibliografske jedinice broj: 445993
Kvaliteta plodova trešanja na pokušalištu Jazbina
Kvaliteta plodova trešanja na pokušalištu Jazbina, 2010., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 445993 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta plodova trešanja na pokušalištu Jazbina
(Sweet cherry fruit quality from the Jazbina location)
Autori
Puh, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.02
Godina
2010
Stranica
35
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte Regina; Karina; Octavia; Lapins; Sweetheart; kemijska analiza.
(Prunus avium L.; cherry varieties Regina; Karina; Octavia; Lapins and Sweetheart; chemical analysis)
Sažetak
Provedeno je istraživanje na sortama ; Regina, Karina, Octavia, Lapins i Sweetheart, uzgajanih u kontinentalnom dijelu Hrvatske, na lokalitetu znanstveno - nastavnog poligona Jazbina u Zagrebu. Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti putem kemijskih analiza razlike među istraživanim sortama. Analizirana je kakvoća plodova preko parametara: suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednosti i vitamin C. Dobiveni rezultati pokazali su da postoje signifikantne razlike među istraživanim sortama. Sota Karina imala je najmanju količinu suhe tvari 15, 41 % , topljive suhe tvari 14, 83 °Brix, i ukupnu kiselost 0, 46 %, dok je najveću količinu suhe tvari 19, 41 %, i topljive suhe tvari 18, 50 °Brix, imala sorta Lapins. Sorta Lapins imala je i najveći pH koji je iznosio 3, 95, kao i najveću količinu C vitamina 23, 66 mg/100g. Najmanju količinu vitamina C imala je sorta Sweetheart 9, 66 mg/100g.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0910468-2710 - Evaluacija uzgajanih trešanja i višnje Maraske u mediteranskom dijelu Hrvatske (Čmelik, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(mentor)