Pregled bibliografske jedinice broj: 445786
Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu
Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 445786 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu
(Influence of Chardonnay and Traminac clons on indol-3-acetic and triptophan concentrations in must and wine)
Autori
Veseljak, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.02
Godina
2010
Stranica
34
Mentor
Jeromel, Ana
Ključne riječi
indol-3-octena kiselina; triptofan
(indol-3-acetic acid; tripthopan)
Sažetak
Senzorni fenomen poznat pod nazivom netipična aroma starenja (UTA) uzrokovana je oksidativnom degradacijom indolnih spojeva i triptofana, a prema dosadašnjim saznanjima u pravilu se javlja u bijelim vinima. Kao glavni uzrok pojave netipične arome starenja navodi se spoj 2-aminoacetofenon, koji nastaje degradacijom prekursora triptofana i/ili indol-3-octene kiseline mošta. Tijekom berbe 2007. godine na ZNP Jazbina praćena je koncentracija indol-3-octene kiseline i triptofana u pojedinačnim klonovima Chardonnaya i Traminca u uvjetima zagrebačkog vinogorja. Na temelju dobivenih podataka vidljive su razlike između klonova u koncentraciji triptofana i indol-3-octene kiseline. Kod klonova Chardonnaya vidljive su veće koncentracije triptofana u moštu u usporedbi s klonovima Traminca. S druge strane koncentracija triptofan u vinu bila je približno jednaka kod klonova Traminca i klonova Chardonnaya. Nakon vinifikacije kod obiju kultivara bilježimo smanjenje triptofana i povećanje indol-3-ocetene kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Herak Ćustić, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Jeromel, Ana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Jeromel
(mentor)