Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445786

Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu


Veseljak, Tomislav
Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 445786 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu
(Influence of Chardonnay and Traminac clons on indol-3-acetic and triptophan concentrations in must and wine)

Autori
Veseljak, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.02

Godina
2010

Stranica
34

Mentor
Jeromel, Ana

Ključne riječi
indol-3-octena kiselina; triptofan
(indol-3-acetic acid; tripthopan)

Sažetak
Senzorni fenomen poznat pod nazivom netipična aroma starenja (UTA) uzrokovana je oksidativnom degradacijom indolnih spojeva i triptofana, a prema dosadašnjim saznanjima u pravilu se javlja u bijelim vinima. Kao glavni uzrok pojave netipične arome starenja navodi se spoj 2-aminoacetofenon, koji nastaje degradacijom prekursora triptofana i/ili indol-3-octene kiseline mošta. Tijekom berbe 2007. godine na ZNP Jazbina praćena je koncentracija indol-3-octene kiseline i triptofana u pojedinačnim klonovima Chardonnaya i Traminca u uvjetima zagrebačkog vinogorja. Na temelju dobivenih podataka vidljive su razlike između klonova u koncentraciji triptofana i indol-3-octene kiseline. Kod klonova Chardonnaya vidljive su veće koncentracije triptofana u moštu u usporedbi s klonovima Traminca. S druge strane koncentracija triptofan u vinu bila je približno jednaka kod klonova Traminca i klonova Chardonnaya. Nakon vinifikacije kod obiju kultivara bilježimo smanjenje triptofana i povećanje indol-3-ocetene kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Herak Ćustić, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Jeromel, Ana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Jeromel (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Veseljak, Tomislav
Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu, 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Veseljak, T. (2010) 'Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Veseljak, Tomislav}, year = {2010}, pages = {34}, keywords = {indol-3-octena kiselina, triptofan}, title = {Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u mo\v{s}tu i vinu}, keyword = {indol-3-octena kiselina, triptofan}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Veseljak, Tomislav}, year = {2010}, pages = {34}, keywords = {indol-3-acetic acid, tripthopan}, title = {Influence of Chardonnay and Traminac clons on indol-3-acetic and triptophan concentrations in must and wine}, keyword = {indol-3-acetic acid, tripthopan}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font