Pregled bibliografske jedinice broj: 445627
Regionalna prehrambena kultura
Regionalna prehrambena kultura // Slavonija, Baranja i Srijem : vrela europske civilizacije. Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 27. travnja – 2. kolovoza 2009. Drugi svezak / Kusin, Vesna ; Šulc, Branka (ur.).
Zagreb: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske ; Galerija Klovićevi dvori, 2009. str. 162-171
CROSBI ID: 445627 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Regionalna prehrambena kultura
(Regional food culture)
Autori
Rittig-Beljak, Nives
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Slavonija, Baranja i Srijem : vrela europske civilizacije. Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 27. travnja – 2. kolovoza 2009. Drugi svezak
Urednik/ci
Kusin, Vesna ; Šulc, Branka
Izdavač
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske ; Galerija Klovićevi dvori
Grad
Zagreb
Godina
2009
Raspon stranica
162-171
ISBN
978-953-271-027-4
Ključne riječi
hrana ; etnologija
(food ; ethnology)
Sažetak
U slavonskoj se kuhinji isprepliću utjecaji različitih naroda, a danas bi svaki putnik trebao probati srneći but na ražnju, koji valja potražiti u Baranji, kečigu na ražnju (ponegdje umotanu u slaninu) u Srijemu te slavonsku prasetinu na ražnju. Kultno je jelo i kulen, uz tzv. slavonsku kobasicu i kulenovu seku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-189-1890667-0660 - Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća (Belaj, Melanija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Profili:
Nives Beljak
(autor)