Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445534

Kristalizacija kloro-derivata goveđeg inzulina


Jurković, Adela; Milić, Dalibor; Matković- Čalogović, Dubravka
Kristalizacija kloro-derivata goveđeg inzulina // VIII. susret mladih kemijskih inženjera 2010. - knjiga sažetaka / Bofl, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 95-95 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 445534 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kristalizacija kloro-derivata goveđeg inzulina
(Crystallization of the chloro derivative of bovine insulin)

Autori
Jurković, Adela ; Milić, Dalibor ; Matković- Čalogović, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
VIII. susret mladih kemijskih inženjera 2010. - knjiga sažetaka / Bofl, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010, 95-95

ISBN
978-953-6470-48-8

Skup
VIII. susret mladih kemijskih inženjera 2010.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kristalizacija ; inzulin ; protein
(crystallization ; insulin ; protein)

Sažetak
Inzulin je protein kojeg proizvode beta-stanice Langerhansovih otočića gušterače. Njegova uloga u ljudskom organizmu je kontrola razine glukoze u krvi. Svrha ovog rada bila je naći uvjete pri kojima nastaju jedinični kristali cinkovog(II) kloro derivata goveđeg inzulina metodom difuzija para viseće kapi. Svaki protein je jedinstven, stoga se parametri pogodni za kristalizaciju određuju posebno za svaki protein. Na uspješnost kristalizacije utječu različiti faktori, kao što je pH vrijednost pufera, temperatura, vrijeme rasta kristala, vibracije i zvuk, dodani ligand i koncentracija proteina. Tako je promjena pH vrijednosti od 0, 1 dovoljna da zaustavi kristalizaciju. Za neke proteine kristalizacija se događa preko širokog raspona pH vrijednosti, no u pravilu unutar jedne pH jedinice. Temperatura je drugi važan parametar za uspješnu kristalizaciju proteina. Većina kristalizira pri temperaturama od 4 °C ili 18-24 °C. Vrijeme potrebno za kristalizaciju monokristala može varirati u rasponu od nekoliko sati do nekoliko godina. Brzina rasta kristala je funkcija prezasićenosti, pa tako veliki kristali s minimalnim defektima nastaju kod nižeg prezasićenja i manje brzine rasta. Koncentraciju proteina povezujemo s prezasićenjem. Smanjenje koncentracije proteina usporava rast i javljaju se monokristali. Kristalizaciju je najbolje izvesti u rasponu koncentracije proteina od 3 do 10 mg cm-3. Za dobivanje monokristala pripremljena matičnica mora mirovati nekoliko dana ili tjedana u potpunoj tišini jer vibracije i zvukovi negativno utječu na sam rast. Kristali cinkovog(II) kloro derivata dobiveni su vrlo brzo (za sedam dana), a za njihovu uspješnu kristalizaciju određeni su uvjeti: množinska koncentracija NaCl iznosila je između 1, 25 i 2, 00 mol dm-3, cinkovog acetata između 0, 022 i 0, 045 mol dm-3, te koncentracija pufera (natrijev citrat dihidrat) 1, 0 mol dm-3, čija je pH vrijednost podešena na 6, 4. Početna koncentracija proteina bila je 3 mg cm-3, a protein je bio otopljen u 0, 02 mol dm-3 otopini klorovodične kiseline. Time smo ispitali utjecaj koncentracije soli i koncentracije proteina na kristalizaciju. Temperatura kristalizacije je bila 20 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-119-1193079-1084 - Strukturno istraživanje bioloških makromolekula metodom rentgenske difrakcije (Matković-Čalogović, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Adela; Milić, Dalibor; Matković- Čalogović, Dubravka
Kristalizacija kloro-derivata goveđeg inzulina // VIII. susret mladih kemijskih inženjera 2010. - knjiga sažetaka / Bofl, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 95-95 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Jurković, A., Milić, D. & Matković- Čalogović, D. (2010) Kristalizacija kloro-derivata goveđeg inzulina. U: Bofl, N. & Šoljić Jerbić, I. (ur.)VIII. susret mladih kemijskih inženjera 2010. - knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Adela and Mili\'{c}, Dalibor and Matkovi\'{c}- \v{C}alogovi\'{c}, Dubravka}, year = {2010}, pages = {95-95}, keywords = {kristalizacija, inzulin, protein}, isbn = {978-953-6470-48-8}, title = {Kristalizacija kloro-derivata gove\djeg inzulina}, keyword = {kristalizacija, inzulin, protein}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Adela and Mili\'{c}, Dalibor and Matkovi\'{c}- \v{C}alogovi\'{c}, Dubravka}, year = {2010}, pages = {95-95}, keywords = {crystallization, insulin, protein}, isbn = {978-953-6470-48-8}, title = {Crystallization of the chloro derivative of bovine insulin}, keyword = {crystallization, insulin, protein}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font