Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445315

Prinos i sadržaj magnezija, natrija, i klora u plodu rajčice pri različitim koncentracijama NaCl u hranjivoj otopini


Erhatić, Renata; Toth, Nina; Borošić, Josip; Herak Ćustić, Mirjana; Benko, Božidar
Prinos i sadržaj magnezija, natrija, i klora u plodu rajčice pri različitim koncentracijama NaCl u hranjivoj otopini // Zbornik radova / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 557-561 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 445315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prinos i sadržaj magnezija, natrija, i klora u plodu rajčice pri različitim koncentracijama NaCl u hranjivoj otopini
(Yield and Magnesium, Sodium and Chlorine content in tomato fruit under influence of different NaCl concentration in nutrient solution)

Autori
Erhatić, Renata ; Toth, Nina ; Borošić, Josip ; Herak Ćustić, Mirjana ; Benko, Božidar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 557-561

ISBN
978-953-6331-79-6

Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Lycopersicum esculentum L. ; NaCl ; prinos ; magnezij ; natrij ; klor
(Lycopersicum esculentum L. ; NaCl ; yield ; magnesium ; sodium ; chlorine)

Sažetak
Dvogodišnje istraživanje imalo je za cilj utvrditi utjecaj povećane kocentracije NaCl-a u hranjivoj otopini (0, 05 %, 0, 125 i 0, 2 %), na prinos i sadržaj magnezija, natrija i klora u plodu hidroponski uzgajane rajčice u odnosu na standardnu otopinu bez dodanog NaCl-a povećanje sadržaja natrija i klora koje je proporcionalno povećanju NaCl u hranjivoj otopini. Dodavanjem NaCl i samim time povećanjem EC-vrijednosti hranjive otopine moguće je poboljšati kvalitetu ploda bez značajnijeg smanjenja prinosa. Najveći prinos zabilježen je pri tretmanu standardnom hranjivom otopinom i varirao je od 2, 06 do 2, 60 kg/biljci. Najveći sadržaj magnezija 0, 42 % utvrđen pri koncentraciji NaCl 0, 05 %, dok su najveće vrijednosti natrija 0, 28 % i klora 0, 62 % utvrđene pri koncentraciji NaCl-a 0, 2 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Herak Ćustić, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Erhatić, Renata; Toth, Nina; Borošić, Josip; Herak Ćustić, Mirjana; Benko, Božidar
Prinos i sadržaj magnezija, natrija, i klora u plodu rajčice pri različitim koncentracijama NaCl u hranjivoj otopini // Zbornik radova / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 557-561 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Erhatić, R., Toth, N., Borošić, J., Herak Ćustić, M. & Benko, B. (2010) Prinos i sadržaj magnezija, natrija, i klora u plodu rajčice pri različitim koncentracijama NaCl u hranjivoj otopini. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik radova.
@article{article, author = {Erhati\'{c}, Renata and Toth, Nina and Boro\v{s}i\'{c}, Josip and Herak \'{C}usti\'{c}, Mirjana and Benko, Bo\v{z}idar}, year = {2010}, pages = {557-561}, keywords = {Lycopersicum esculentum L., NaCl, prinos, magnezij, natrij, klor}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Prinos i sadr\v{z}aj magnezija, natrija, i klora u plodu raj\v{c}ice pri razli\v{c}itim koncentracijama NaCl u hranjivoj otopini}, keyword = {Lycopersicum esculentum L., NaCl, prinos, magnezij, natrij, klor}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Erhati\'{c}, Renata and Toth, Nina and Boro\v{s}i\'{c}, Josip and Herak \'{C}usti\'{c}, Mirjana and Benko, Bo\v{z}idar}, year = {2010}, pages = {557-561}, keywords = {Lycopersicum esculentum L., NaCl, yield, magnesium, sodium, chlorine}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Yield and Magnesium, Sodium and Chlorine content in tomato fruit under influence of different NaCl concentration in nutrient solution}, keyword = {Lycopersicum esculentum L., NaCl, yield, magnesium, sodium, chlorine}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font