Pregled bibliografske jedinice broj: 445315
Prinos i sadržaj magnezija, natrija, i klora u plodu rajčice pri različitim koncentracijama NaCl u hranjivoj otopini
Prinos i sadržaj magnezija, natrija, i klora u plodu rajčice pri različitim koncentracijama NaCl u hranjivoj otopini // Zbornik radova / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 557-561 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 445315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos i sadržaj magnezija, natrija, i klora u plodu rajčice pri različitim koncentracijama NaCl u hranjivoj otopini
(Yield and Magnesium, Sodium and Chlorine content in tomato fruit under influence of different NaCl concentration in nutrient solution)
Autori
Erhatić, Renata ; Toth, Nina ; Borošić, Josip ; Herak Ćustić, Mirjana ; Benko, Božidar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 557-561
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Lycopersicum esculentum L. ; NaCl ; prinos ; magnezij ; natrij ; klor
(Lycopersicum esculentum L. ; NaCl ; yield ; magnesium ; sodium ; chlorine)
Sažetak
Dvogodišnje istraživanje imalo je za cilj utvrditi utjecaj povećane kocentracije NaCl-a u hranjivoj otopini (0, 05 %, 0, 125 i 0, 2 %), na prinos i sadržaj magnezija, natrija i klora u plodu hidroponski uzgajane rajčice u odnosu na standardnu otopinu bez dodanog NaCl-a povećanje sadržaja natrija i klora koje je proporcionalno povećanju NaCl u hranjivoj otopini. Dodavanjem NaCl i samim time povećanjem EC-vrijednosti hranjive otopine moguće je poboljšati kvalitetu ploda bez značajnijeg smanjenja prinosa. Najveći prinos zabilježen je pri tretmanu standardnom hranjivom otopinom i varirao je od 2, 06 do 2, 60 kg/biljci. Najveći sadržaj magnezija 0, 42 % utvrđen pri koncentraciji NaCl 0, 05 %, dok su najveće vrijednosti natrija 0, 28 % i klora 0, 62 % utvrđene pri koncentraciji NaCl-a 0, 2 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Herak Ćustić, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(autor)
Renata Erhatić
(autor)
Joisp Borošić
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Nina Toth
(autor)