Pregled bibliografske jedinice broj: 445313
Količina šećera u soku cikle pri organskoj i mineralnoj gnojidbi
Količina šećera u soku cikle pri organskoj i mineralnoj gnojidbi // Zbornik radova, 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma, Opatija, Hrvatska / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 590-594 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 445313 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina šećera u soku cikle pri organskoj i mineralnoj gnojidbi
(Sugar content in red beet juice according to organic and mineral fertilization)
Autori
Petek, Marko ; Herak Ćustić, Mirjana ; Toth, Nina ; Bujan, Marija ; Slunjski, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova, 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma, Opatija, Hrvatska
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 590-594
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozija agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Beta vulgaris var. conditiva; Brix; cikla; gnojidba; sadržaj šećera
(Beta vulgaris var. conditiva; Brix; fertilization; red beet; sugar content)
Sažetak
U dnevnom obroku ljudi osobito važno mjesto trebala bi zauzimati cikla čija konzumacija pozitivno utječe na poboljšanje i održavanje ljudskog zdravlja. Cikla ima najviše ugljikohidrata od sveg povrća, ali ipak ima malu kalorijsku vrijednost. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi utjecaj organske i mineralne gnojidbe na količinu šećera (°Brix) u soku korijena cikle. U tu svrhu postavljen je trogodišnji poljski gnojidbeni pokus po metodi latinskog kvadrata s četiri tretiranja (kontrola, 50 t stajskog gnoja ha-1, te 500 i 1000 kg NPK 5-20-30 ha-1). Neovisno o godini uzgoja, najmanja količina šećera u soku korijena cikle utvrđena je pri gnojidbi stajskim gnojem (8, 8 °Brix). Najveće vrijednosti količine šećera u soku korijena cikle utvrđene su u drugoj godini istraživanja i kretale su se od 11, 2 do 12, 8 °Brix.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Herak Ćustić, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marko Petek
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Marija Bujan
(autor)
Nina Toth
(autor)
Sanja Slunjski
(autor)