Pregled bibliografske jedinice broj: 445200
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom sušenja, teksturna svojstva i boju jabuka
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom sušenja, teksturna svojstva i boju jabuka // Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 75-75 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 445200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom sušenja, teksturna svojstva i boju jabuka
(Influence of high intensity ultrasound on mass transfer during drying, textural properties and colour of the apples)
Autori
Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Brnčić, Mladen ; Ukrainczyk, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010.
/ Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010, 75-75
ISBN
978-953-6470-48-8
Skup
VIII susret mladih kemijskih inženjera 2010.
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ultrazvuk; tekstura; boja; sušenje; jabuka
(ultrasound; texture; colour; drying; apple)
Sažetak
Ultrazvuk visokog intenziteta može ubrzati proces sušenja poboljšanjem prijenosa mase, što rezultira i poboljšanjem kvalitete završnog proizvoda. U radu je analiziran utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na difuziju vode i trajanje procesa sušenja jabuke. analizirani su relevantni parametri teksture (tvrdoća, čvrstoća, elastičnost), kao i boja osušenih jabuka. Kriške jabuke uronjene u destiliranu vodu tretirane su ultrazvukom nominalne snage 200 W, uz promjenu amplitude (0, 25, 50 i 100 %) i puni ciklus. Obrada ultrazvukom visokog intenziteta dovodi do formiranja mikroskopskih kanala u strkuturi jabuke, što zbog manjeg otpora omogućuje bržu difuziju tekućine. Ispitivana teksturna svojstva i boja osušene jabukeostaju unutar predviđenih parametara, iz čega se može zaključiti da ni pri najvećem intenzitetu nije došlo do raspada tkiva jabuke. Tvrdoća i krtost jabuke rastu porastom intenziteta, što je posljedica smanjenja udjela vode. boja jabuka se ne mijenja značajno porastom intenziteta, s time da je površina tretiranih jabuka bila svjetlija nego površia netretiranih (0 % UZV). Predtretman ultrazvukom visokog intenziteta pokazao se odličnim rješenjem za skračivanje vremena sušenja jabuka, št dovodi do veće ekonomske i ekološke koristi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Marko Ukrainczyk
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Branko Tripalo
(autor)