Pregled bibliografske jedinice broj: 445198
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka // Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 71-71 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 445198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on degree of homogenization and temperature of cow milk)
Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Karlović, Sven ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Ukrainczyk, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010.
/ Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010, 71-71
ISBN
978-953-6470-48-8
Skup
VIII susret mladih kemijskih inženjera 2010
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ultrazvuk; homogenizacija; kravlje mlijeko; temperatura
(ultrasound; homogenization; cow milk; temperature)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj promjera sonde (7 i 10 mm) ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvenicje od 20 kHz na stupanj homogenizacije kravljeg mlijeka, kao i prikaz utjecaja različitih promjera sonde na temperaturu kravljeg mlijeka. Praćen je utjecaj pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A=20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t=2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c=1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa "Statistica 8". Mikroskopske slike masnih globula obrađene su "Image J" softverom i raspodjela veličine masnih globula prikazana je Log-N raspodjelom. Statistička značajnost pojedinih utjecaja određena je analizom varijance (ANOVA) i izražena preko p-vrijednosti (p<0, 05). Utjecaj različitih promjera sonde pokazuje značajan utjecaj na povišenje temperature mlijeka. Povišenje amplitude i vremena pokazuje značajan utjecaj na parametre Log-N raspodjele: mod, medijan, maksimum velićine masne globule i varijancu (stupanj homogenizacije).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Marko Ukrainczyk
(autor)
Branko Tripalo
(autor)
Damir Ježek
(autor)