Pregled bibliografske jedinice broj: 445077
Kemijski sastav plodova nekih sorata trešanja sa Zagrebačkog područja
Kemijski sastav plodova nekih sorata trešanja sa Zagrebačkog područja // Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2010. str. 1143-1147 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 445077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav plodova nekih sorata trešanja sa Zagrebačkog područja
(Chemical composition of the fruits of some cherry varieties from the Zagreb area)
Autori
Voća, Sandra ; Šindrak, Zoran ; Dobričević, Nadica ; Družić, Jasmina ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Grafika Osijek, 2010, 1143-1147
ISBN
978-953-6331-79-6
Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte trešnje (Regina; Karina; Octavia; Lapins; Sweetheart); kemijska analiza
(Prunus avium L.; cherry varieties (Regina; Karina; Octavia; Lapins and Sweetheart); chemical analysis)
Sažetak
Provedeno je istraživanje na sortama ; Regina, Karina, Octavia, Lapins i Sweetheart, uzgajanih u kontinentalnom dijelu Hrvatske, na lokalitetu pokušališta Jazbina u Zagrebu. Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti razlike među istraživanim sortama po kemijskom sastavu. Analizirana je kakvoća plodova preko parametara: suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednost i vitamin C. Dobiveni rezultati pokazali su da postoje signifikantne razlike među istraživanim sortama. Sota Karina imala je najmanju količinu suhe tvari (15, 41 %), topljive suhe tvari (14, 83 °Brixa) i ukupnu kiselost (0, 46 %), dok je najveću količinu suhe tvari (19, 41 %) i topljive suhe tvari (18, 50 °Brixa) imala sorta Lapins. Sorta Lapins imala je i najveću pH vrijednost (3, 95) kao i najveći udio C vitamina (23, 66 mg 100g–1 svježe mase). Najmanju količinu vitamina C (9, 66 mg 100g–1 svježe mase) imala je sorta Sweetheart.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Jasmina Družić
(autor)
Zoran Šindrak
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)