Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445077

Kemijski sastav plodova nekih sorata trešanja sa Zagrebačkog područja


Voća, Sandra; Šindrak, Zoran; Dobričević, Nadica; Družić, Jasmina; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Skendrović Babojelić, Martina; Kovač, Ana
Kemijski sastav plodova nekih sorata trešanja sa Zagrebačkog područja // Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2010. str. 1143-1147 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 445077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav plodova nekih sorata trešanja sa Zagrebačkog područja
(Chemical composition of the fruits of some cherry varieties from the Zagreb area)

Autori
Voća, Sandra ; Šindrak, Zoran ; Dobričević, Nadica ; Družić, Jasmina ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Grafika Osijek, 2010, 1143-1147

ISBN
978-953-6331-79-6

Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte trešnje (Regina; Karina; Octavia; Lapins; Sweetheart); kemijska analiza
(Prunus avium L.; cherry varieties (Regina; Karina; Octavia; Lapins and Sweetheart); chemical analysis)

Sažetak
Provedeno je istraživanje na sortama ; Regina, Karina, Octavia, Lapins i Sweetheart, uzgajanih u kontinentalnom dijelu Hrvatske, na lokalitetu pokušališta Jazbina u Zagrebu. Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti razlike među istraživanim sortama po kemijskom sastavu. Analizirana je kakvoća plodova preko parametara: suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednost i vitamin C. Dobiveni rezultati pokazali su da postoje signifikantne razlike među istraživanim sortama. Sota Karina imala je najmanju količinu suhe tvari (15, 41 %), topljive suhe tvari (14, 83 °Brixa) i ukupnu kiselost (0, 46 %), dok je najveću količinu suhe tvari (19, 41 %) i topljive suhe tvari (18, 50 °Brixa) imala sorta Lapins. Sorta Lapins imala je i najveću pH vrijednost (3, 95) kao i najveći udio C vitamina (23, 66 mg 100g–1 svježe mase). Najmanju količinu vitamina C (9, 66 mg 100g–1 svježe mase) imala je sorta Sweetheart.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Voća, Sandra; Šindrak, Zoran; Dobričević, Nadica; Družić, Jasmina; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Skendrović Babojelić, Martina; Kovač, Ana
Kemijski sastav plodova nekih sorata trešanja sa Zagrebačkog područja // Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2010. str. 1143-1147 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Voća, S., Šindrak, Z., Dobričević, N., Družić, J., Pliestić, S., Galić, A., Skendrović Babojelić, M. & Kovač, A. (2010) Kemijski sastav plodova nekih sorata trešanja sa Zagrebačkog područja. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}indrak, Zoran and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Dru\v{z}i\'{c}, Jasmina and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Kova\v{c}, Ana}, year = {2010}, pages = {1143-1147}, keywords = {Prunus avium L., sorte tre\v{s}nje (Regina, Karina, Octavia, Lapins, Sweetheart), kemijska analiza}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Kemijski sastav plodova nekih sorata tre\v{s}anja sa Zagreba\v{c}kog podru\v{c}ja}, keyword = {Prunus avium L., sorte tre\v{s}nje (Regina, Karina, Octavia, Lapins, Sweetheart), kemijska analiza}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}indrak, Zoran and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Dru\v{z}i\'{c}, Jasmina and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Kova\v{c}, Ana}, year = {2010}, pages = {1143-1147}, keywords = {Prunus avium L., cherry varieties (Regina, Karina, Octavia, Lapins and Sweetheart), chemical analysis}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Chemical composition of the fruits of some cherry varieties from the Zagreb area}, keyword = {Prunus avium L., cherry varieties (Regina, Karina, Octavia, Lapins and Sweetheart), chemical analysis}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font