Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 444993

Izolacija i modifikacija škroba iz ječma smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida


Đurđica Ačkar, Drago Šubarić, Jurislav Babić, Antun Jozinović, Mirela Kopjar, Borislav Miličević
Izolacija i modifikacija škroba iz ječma smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida // 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik radova / Sonja Marić, Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 647-651 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 444993 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i modifikacija škroba iz ječma smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida
(Isolation and modification of barley starch with mixture of glutaric acid and acetanhydride)

Autori
Đurđica Ačkar, Drago Šubarić, Jurislav Babić, Antun Jozinović, Mirela Kopjar, Borislav Miličević

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik radova / Sonja Marić, Zdenko Lončarić - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 647-651

ISBN
978-953-6331-79-6

Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ječam; škrob; glutarna kiselina; acetanhidrid
(barley; starch; glutaric acid; acetanhydride)

Sažetak
Ječam sadrži nutrijente iste kao i druge žitarice: škrob, vlakna i proteine. U prehrambenoj industriji, ječam se najviše koristi za proizvodnju slada koji se koristi u industriji piva i viskija. Zrno ječma sadrži 45 do 66 % škroba. Cilj ovoga rada bio je izolirati škrob iz ječma te provesti modifikaciju smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida. Osim toga, odrediti probavljivost nativnog i modificiranog škroba ječma, te odrediti svojstva paste, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti navedenih škrobova. U odnosu na nativni škrob ječma, modificirani škrobovi ječma smjesama glutarne kiseline i acetanhidrida imali su nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha, te viši indeks topljivosti i kapacitet bubrenja. Osim toga, probavljivost modificiranih škrobova ječma također se povećala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Đurđica Ačkar, Drago Šubarić, Jurislav Babić, Antun Jozinović, Mirela Kopjar, Borislav Miličević
Izolacija i modifikacija škroba iz ječma smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida // 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik radova / Sonja Marić, Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 647-651 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Đurđica Ačkar, Drago Šubarić, Jurislav Babić, Antun Jozinović, Mirela Kopjar, Borislav Miličević (2010) Izolacija i modifikacija škroba iz ječma smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida. U: Sonja Marić, Z. (ur.)45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik radova.
@article{article, editor = {Sonja Mari\'{c}, Z.}, year = {2010}, pages = {647-651}, keywords = {je\v{c}am, \v{s}krob, glutarna kiselina, acetanhidrid}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Izolacija i modifikacija \v{s}kroba iz je\v{c}ma smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida}, keyword = {je\v{c}am, \v{s}krob, glutarna kiselina, acetanhidrid}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Sonja Mari\'{c}, Z.}, year = {2010}, pages = {647-651}, keywords = {barley, starch, glutaric acid, acetanhydride}, isbn = {978-953-6331-79-6}, title = {Isolation and modification of barley starch with mixture of glutaric acid and acetanhydride}, keyword = {barley, starch, glutaric acid, acetanhydride}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font