Pregled bibliografske jedinice broj: 444919
Kemijski i mineralni sastav M. longissimus dorsi istarske janjadi
Kemijski i mineralni sastav M. longissimus dorsi istarske janjadi // Zbornik radova: 45. i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Željko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 1092-1096 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 444919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski i mineralni sastav M. longissimus dorsi istarske janjadi
(Chemical and mineral composition of m. longissimus dorsi of Istrian sheep lambs)
Autori
Ivan Vnučec, Boro Mioč, Zvonimir Prpić, Vesna Pavić, Velimir Sušić, Zvonko Antunović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova: 45. i 5. međunarodni simpozij agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Željko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 1092-1096
Skup
45. i 5. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2010. - 20.02.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
istarska ovca; janjad; kvaliteta mesa; masa trupa
(Istrian sheep; lamb; meat quality; carcass weight)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi osnovni kemijski i mineralni sastav janjećeg mesa te povezanost mase trupa (MT) i spola s navedenim pokazateljima. U tu svrhu je neposredno nakon klanja uzeto ukupno 15 uzoraka m. longissimus dorsi (MLD) s trupova mlade istarske janjadi (8 od muške i 7 od ženske). Utvrđena je signifikantna korelacija između mase trupa (od 9, 5 do 12, 5 kg) i sadržaja masti (r = 0, 58) i vode u MLD (r = -0, 54). MT je bila u značajnoj korelaciji samo sa sadržajem Mg. Spol janjadi nije značajno utjecao na kemijski ni mineralni sastav MLD. Rezultati ovog istraživanja pridonijet će spoznajama kemijskog sastava MLD lagane janjadi i pripomoći u postupku zaštite izvornosti janjećih trupova-mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivan Vnučec
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Velimir Sušić
(autor)
Vesna Pavić
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Boro Mioč
(autor)