Pregled bibliografske jedinice broj: 443346
Utjecaj kukuruzne krupice na kvalitetu piva donjeg vrenja
Utjecaj kukuruzne krupice na kvalitetu piva donjeg vrenja, 2009., diplomski rad, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 443346 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kukuruzne krupice na kvalitetu piva donjeg vrenja
(Effect of corn grist content on lager beer quality)
Autori
Boban, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2009
Stranica
43
Mentor
Šantek, Božidar
Ključne riječi
Pivo donjeg vrenja; neslađene sirovine; kukuruzna krupica; fizikalno kemijska svojstva piva
(Lager beer; adjuncts; maize semolina; physical-chemical properties of beer)
Sažetak
Kukuruzna krupica se u proizvodnji piva koristi kao jeftinija zamjena za ječmeni slad. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj udjela kukuruzne krupice na kvalitetu piva donjeg vrenja. Provedena je analiza piva proizvedenog od čistog slada, te piva sa 18%, 30 % i 40% kukuruzne krupice. Tijekom istraživanja praćeni su ovi pokazatelji kakvoće piva: pH, boja , gorčina, bistroća, sadržaj ekstrakta i prevrelost. Rezultati istraživanja pokazuju da udjel kukuruzne krupice u usipku ima značajan utjecaj na kvalitetu piva, a utvrđeno je da optimalni udjel iznosi 30%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Šantek
(mentor)