Pregled bibliografske jedinice broj: 443190
Polifenolni sastav vina cabernet sauvignon
Polifenolni sastav vina cabernet sauvignon, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 443190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni sastav vina cabernet sauvignon
(Polyphenol composition of cabernet sauvignon wine)
Autori
Topić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2009
Stranica
49
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
polifenoli; Cabernet Sauvignon; crno vino
(polyphenols; Cabernet Sauvignon; redwine)
Sažetak
Crna vina su bogat izvor polifenolnih spojeva kojima se pripisuju razni pozitivni učinci na zdravlje potrošača. Za ispitivanja u ovom radu odabrano je grožđe sorte Cabernet Sauvignon. Cilj eksperimentalnog dijela rada bio je pratiti promjene polifenolnog sastava tijekom alkoholne fermentacije u procesu proizvodnje vina. Standardne spektrofotometrijske metode primjenjene su za određivanje udjela ukupnih fenola, neflavonoidnih fenola, ukupnih antocijana te inteziteta i nijanse boje. Tijekom burnog vrenja utvrđen je porast udjela ukupnih fenola, neflavonoidnih fenola, ukupnih antocijana i intenziteta boje, dok je kod nijanse boje došlo do blagog pada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mara Banović
(mentor)