Pregled bibliografske jedinice broj: 443138
Utjecaj ambalažnog materijala, metode pakiranja i uvjeta čuvanja na trajnost pilećih kobasica
Utjecaj ambalažnog materijala, metode pakiranja i uvjeta čuvanja na trajnost pilećih kobasica, 2006., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 443138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ambalažnog materijala, metode pakiranja i uvjeta čuvanja na trajnost pilećih kobasica
(Effects of packaging material, methods and storage conditions on the shelf life of chicken frankfurters)
Autori
Tovunac, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
03.11
Godina
2006
Stranica
74
Mentor
Galić, Kata
Ključne riječi
ambalažni materijali; modificirana atmosfera; pileće hrenovke; trajnost; vakuum pakiranje.
(chicken frankfurters; modified atmosphere; packaging materials; packaging methods; shelf life; vacuum packaging)
Sažetak
Cilj ovog rada je bilo utvrđivanje trajnosti pilećih hrenovki pakiranih u vakuumu i u zaštićenoj atmosferi (modificiranoj atmosferi, MA) tijekom čuvanja na različitim temperaturama (0o – 4oC i 4o – 8oC). U tu svrhu su uzeti i istraživani uzorci iz redovite proizvodnje i uzorci uz dodatak laktata (3%). Za vakuum pakiranje korištena su dva ambalažna materijala u obliku vrećice i termoskupljajućeg omota. Za MA pakiranje, u smjesi plinova od 70 % N2 i 30 % CO2, korištena je kombinacija materijala za izradu zdjelice i pokrovnog filma. Najveća trajnost (54 dana) postignuta je kod pilećih hrenovki, s laktatom i bez laktata, pakiranih u modificiranoj atmosfreri i čuvanih pri temperaturi od 0o – 4oC.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija