Pregled bibliografske jedinice broj: 443013
Mogućnost primjene ultrazvuka visokog intenziteta u mljekarskoj industriji
Mogućnost primjene ultrazvuka visokog intenziteta u mljekarskoj industriji // Mljekarstvo, 59 (2009), 1; 65-69 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 443013 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost primjene ultrazvuka visokog intenziteta u mljekarskoj industriji
(Possibility of application high intensity ultrasound in milk industry)
Autori
Herceg, Zoran ; Brnčić, Mladen ; Režek Jambrak, Anet ; Rimac Brnčić, Suzana ; Badanjak, Marija ; Sokolić, Irma
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59
(2009), 1;
65-69
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mlijeko; ultrazvuk; mikroorganizmi
(milk; ultrasound; microorganisms)
Sažetak
U posljednje vrijeme mnoga istraživanja usmjerena su na razvoj novih postupaka obrade hrane sa ciljem dobivanja prehrambenih proizvoda visoke kvalitete. Dosadašnji rezultati primjene ultrazvuka visokog intenziteta pokazali su da se ova tehnika može uspješno primijeniti u svrhu smanjenja broja ili uništenja mikroorganizama, pri čemu se u znatnoj mjeri može uštedjeti energija i skratiti vrijeme trajanja procesa proizvodnje, te primijeniti blaži uvjeti toplinske obrade, a pritom dobiti proizvod veće nutritivne vrijednosti. Shodno tome, pokazalo se da je obrada ultrazvukom visokog intenziteta potencijalno vrlo uspješan postupak obrade mlijeka, posebno u kombinaciji s povišenom temperaturom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Badanjak Sabolović
(autor)
Suzana Rimac Brnčić
(autor)
Anet Režek Jambrak
(autor)
Zoran Herceg
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- SCI Expanded