Pregled bibliografske jedinice broj: 442932
Mikrobni antagonizam bakterija mliječne kiseline
Mikrobni antagonizam bakterija mliječne kiseline, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 442932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobni antagonizam bakterija mliječne kiseline
(Microbial antagonism of lactic acid bacteria)
Autori
Blekić, Ira
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.12
Godina
2009
Stranica
55
Mentor
Beganović, Jasna
Ključne riječi
antibakterijska aktivnost; bakteriocini; liofilizacija; mikrobni antagonizam; probiotici
(antibacterial activity; bacteriocins; freeze-drying; microbial antagonism; probiotics)
Sažetak
U ovom radu je praćeno preživljavanje pet probiotičkih sojeva sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4, Enterococcus faecium L3, Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8 tijekom liofilizacije u svrhu dobivanja suhih pripravaka s visokim brojem živih probiotičkih stanica. Ispitivana je i antibakterijska aktivnost tih sojeva kao jedno od važnih probiotičkih svojstava prema test mikroorganizmima Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1, Bacillus subtilis ATCC 6633 i Bacillus cereus TM2. Antagonističko međudjelovanje prema bakterijama iz istih i srodnih bakterijskih vrsta Lactobacillus acidophilus ATCC 4356, Enterococcus faecium L3, Lactobacillus plantarum L4, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactococcus lactis LMG 9450, Leuconostoc mesenteroides LMG 7594, Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8 upućuje na njihovu bakteriocinsku aktivnost. Istražena je i mogućnost induciranja biosinteze bakteriocina pomoću stanica bakterije Lactococcus lactis subsp. lactis LMG 9450 koje su bile žive ili su inaktivirane kuhanjem na 100 ºC, kao i pomoću supernatanta kulture ove bakterije mliječne kiseline. Svi probiotički sojevi iskazuju snažno antimikrobno djelovanje prema testiranim mikroorganizmima, što je važno funkcionalno svojstvo probiotičkih sojeva i jedan od bitnih mehanizama kompetitivne ekskluzije koja im daje selektivnu prednost pred patogenima u specifičnom mikrokolišu ili u gastrointesinalnom traktu domaćina. Dobiveni rezultati ukazuju na mogučnost indukcije bakteriocinske aktivnosti ispitivanih probiotičkih sojeva živim stanicama Lact. lactis subsp. lactis LMG 9450.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Novak
(mentor)