Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 442932

Mikrobni antagonizam bakterija mliječne kiseline


Blekić, Ira
Mikrobni antagonizam bakterija mliječne kiseline, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 442932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobni antagonizam bakterija mliječne kiseline
(Microbial antagonism of lactic acid bacteria)

Autori
Blekić, Ira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.12

Godina
2009

Stranica
55

Mentor
Beganović, Jasna

Ključne riječi
antibakterijska aktivnost; bakteriocini; liofilizacija; mikrobni antagonizam; probiotici
(antibacterial activity; bacteriocins; freeze-drying; microbial antagonism; probiotics)

Sažetak
U ovom radu je praćeno preživljavanje pet probiotičkih sojeva sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4, Enterococcus faecium L3, Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8 tijekom liofilizacije u svrhu dobivanja suhih pripravaka s visokim brojem živih probiotičkih stanica. Ispitivana je i antibakterijska aktivnost tih sojeva kao jedno od važnih probiotičkih svojstava prema test mikroorganizmima Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1, Bacillus subtilis ATCC 6633 i Bacillus cereus TM2. Antagonističko međudjelovanje prema bakterijama iz istih i srodnih bakterijskih vrsta Lactobacillus acidophilus ATCC 4356, Enterococcus faecium L3, Lactobacillus plantarum L4, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactococcus lactis LMG 9450, Leuconostoc mesenteroides LMG 7594, Enterococcus faecium A7 i Lactobacillus fermentum A8 upućuje na njihovu bakteriocinsku aktivnost. Istražena je i mogućnost induciranja biosinteze bakteriocina pomoću stanica bakterije Lactococcus lactis subsp. lactis LMG 9450 koje su bile žive ili su inaktivirane kuhanjem na 100 ºC, kao i pomoću supernatanta kulture ove bakterije mliječne kiseline. Svi probiotički sojevi iskazuju snažno antimikrobno djelovanje prema testiranim mikroorganizmima, što je važno funkcionalno svojstvo probiotičkih sojeva i jedan od bitnih mehanizama kompetitivne ekskluzije koja im daje selektivnu prednost pred patogenima u specifičnom mikrokolišu ili u gastrointesinalnom traktu domaćina. Dobiveni rezultati ukazuju na mogučnost indukcije bakteriocinske aktivnosti ispitivanih probiotičkih sojeva živim stanicama Lact. lactis subsp. lactis LMG 9450.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Novak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blekić, Ira
Mikrobni antagonizam bakterija mliječne kiseline, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Blekić, I. (2009) 'Mikrobni antagonizam bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bleki\'{c}, Ira}, year = {2009}, pages = {55}, keywords = {antibakterijska aktivnost, bakteriocini, liofilizacija, mikrobni antagonizam, probiotici}, title = {Mikrobni antagonizam bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {antibakterijska aktivnost, bakteriocini, liofilizacija, mikrobni antagonizam, probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bleki\'{c}, Ira}, year = {2009}, pages = {55}, keywords = {antibacterial activity, bacteriocins, freeze-drying, microbial antagonism, probiotics}, title = {Microbial antagonism of lactic acid bacteria}, keyword = {antibacterial activity, bacteriocins, freeze-drying, microbial antagonism, probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font