Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 442912

Utjecaj mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probiotičkih bakterija Lactobacillus helveticus M92, L. plantarum L4 i Enterococcus faecium L3


Ogorelec, Mirna
Utjecaj mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probiotičkih bakterija Lactobacillus helveticus M92, L. plantarum L4 i Enterococcus faecium L3, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 442912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probiotičkih bakterija Lactobacillus helveticus M92, L. plantarum L4 i Enterococcus faecium L3
(Influence of the microencapsulation on the functional properties of probiotic strains Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3)

Autori
Ogorelec, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.10

Godina
2009

Stranica
49

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
alginat; kazein; -karagenan; mikroinkapsulacija; probiotici; simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta
(alginate; -carrageenan; casein; microencapsulation; probiotics; simulated gastrointestinal tract conditions)

Sažetak
Da bi izazvali željene pozitivne učinke na zdravlje, probiotički pripravci moraju sadržavati žive mikrobne stanice u koncentracijama višim od 106 po gramu proizvoda. Zbog toga se istražuju različite metode koje mogu doprinijeti povećanju njihovog preživljavanja tijekom biotehnološke proizvodnje, čuvanja ili primjene probiotika u različitim proizvodima, te nakon oralne primjene u gastrointestinalnom traktu domaćina. Cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj različitih metoda mikroinkapsulacije na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3. Stoga je, provedena mikroinkapsulacija stanica vlažne biomase i liofiliziranih stanica, a zatim i liofilizacija mikroinkapsuliranih stanica svježe biomase L. helveticus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3, te je ispitan učinak mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probiotičkih sojeva. Mikroinkapsulacija je provedena u alginatu i u karagenanu, te u kazeinu djelovanjem enzima transglutaminaze. Veći postotak preživljavanja mikroinkapsuliranih stanica L. helveticus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3, u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, u odnosu na stanice koje nisu mikroinkapsulirane, ukazuje na zaštitnu ulogu mikroinkapsulacije za probiotičke sojeve. Broj živih stanica probiotičkih bakterija u svim uzorcima bio je veći od 106 CFU/g, što je u skladu sa zahtjevima koje moraju ispunjavati probiotički proizvodi.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ogorelec, Mirna
Utjecaj mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probiotičkih bakterija Lactobacillus helveticus M92, L. plantarum L4 i Enterococcus faecium L3, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ogorelec, M. (2009) 'Utjecaj mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probiotičkih bakterija Lactobacillus helveticus M92, L. plantarum L4 i Enterococcus faecium L3', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ogorelec, Mirna}, year = {2009}, pages = {49}, keywords = {alginat, kazein, -karagenan, mikroinkapsulacija, probiotici, simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta}, title = {Utjecaj mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probioti\v{c}kih bakterija Lactobacillus helveticus M92, L. plantarum L4 i Enterococcus faecium L3}, keyword = {alginat, kazein, -karagenan, mikroinkapsulacija, probiotici, simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ogorelec, Mirna}, year = {2009}, pages = {49}, keywords = {alginate, -carrageenan, casein, microencapsulation, probiotics, simulated gastrointestinal tract conditions}, title = {Influence of the microencapsulation on the functional properties of probiotic strains Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3}, keyword = {alginate, -carrageenan, casein, microencapsulation, probiotics, simulated gastrointestinal tract conditions}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font