Pregled bibliografske jedinice broj: 442912
Utjecaj mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probiotičkih bakterija Lactobacillus helveticus M92, L. plantarum L4 i Enterococcus faecium L3
Utjecaj mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probiotičkih bakterija Lactobacillus helveticus M92, L. plantarum L4 i Enterococcus faecium L3, 2009., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 442912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probiotičkih bakterija Lactobacillus helveticus M92, L. plantarum L4 i Enterococcus faecium L3
(Influence of the microencapsulation on the functional properties of probiotic strains Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3)
Autori
Ogorelec, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.10
Godina
2009
Stranica
49
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
alginat; kazein; -karagenan; mikroinkapsulacija; probiotici; simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta
(alginate; -carrageenan; casein; microencapsulation; probiotics; simulated gastrointestinal tract conditions)
Sažetak
Da bi izazvali željene pozitivne učinke na zdravlje, probiotički pripravci moraju sadržavati žive mikrobne stanice u koncentracijama višim od 106 po gramu proizvoda. Zbog toga se istražuju različite metode koje mogu doprinijeti povećanju njihovog preživljavanja tijekom biotehnološke proizvodnje, čuvanja ili primjene probiotika u različitim proizvodima, te nakon oralne primjene u gastrointestinalnom traktu domaćina. Cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj različitih metoda mikroinkapsulacije na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3. Stoga je, provedena mikroinkapsulacija stanica vlažne biomase i liofiliziranih stanica, a zatim i liofilizacija mikroinkapsuliranih stanica svježe biomase L. helveticus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3, te je ispitan učinak mikroinkapsulacije na funkcionalna svojstva probiotičkih sojeva. Mikroinkapsulacija je provedena u alginatu i u karagenanu, te u kazeinu djelovanjem enzima transglutaminaze. Veći postotak preživljavanja mikroinkapsuliranih stanica L. helveticus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3, u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, u odnosu na stanice koje nisu mikroinkapsulirane, ukazuje na zaštitnu ulogu mikroinkapsulacije za probiotičke sojeve. Broj živih stanica probiotičkih bakterija u svim uzorcima bio je veći od 106 CFU/g, što je u skladu sa zahtjevima koje moraju ispunjavati probiotički proizvodi.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija