Pregled bibliografske jedinice broj: 442909
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani socijalno ugroženih starijih osoba
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani socijalno ugroženih starijih osoba // Mljekarstvo, 49 (1999), 3; 175-186 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 442909 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani socijalno ugroženih starijih osoba
(Milk and dairy products in socialy imperiled seniors all day meals)
Autori
Colić Barić, Irena ; Jurković, Nada ; Panjkota Krbavčić, Ines
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 49
(1999), 3;
175-186
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
mlijeko i mlječni proizvodi; prehrana; starije osobe
(milk and dairy products; nutrition; senior citizens)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi cjelodnevnog obroka socijalno ugroženih starijih osba, kojima se dostavlja jedan topli obrok (ručak) na dan Dijetetičkim istraživanjem bili su obuhvaćeni štićenici jednog većeg zagrebačkog naselja te analizirani obroci koji se dostavljaju. Prema dobivenim rezultatima prosječna energetska vrijednost obroka koji se dostavljaju iznosi 2848 kJ, što je 29-35% od preporuka za dnevni unos (RDA) energije u starijih osoba. Udjel proteina u tim obrocima bio je 30-55 g ili 20-42% od RDA za proteine. Udjel minerala i vitamina bio je promjenjiv. Od minerala najlošije je zastupljen kalcij (19, 3% od RDA), a vitamin B2 (45, 7% RDA za muškarce i 53, 3% RDA za žene) od vitamina. Prosječni dnevni unos mlijeka i mliječnih proizvoda u dostavljenim obrocima bio je vrlo nizak. U njima je mlijeko jedini zastupljeni proizvod i to manje od 1 dL na tjedan. Cjelodnevnim obrokom 90% ispitanika konzumira 1, 5 dL do 2, 0 dL mlijeka na dan. Osim mlijeka, svega 5% ispitanika konzumira jogurt i polutvrdi sir jedan do dva puta na tjedan. Prema utvrđenim podacima u obroke koji se dostavljaju trebalo bi uvrstiti mlijeko i mliječne proizvode (osobito nemasni jogurt i svježi kravlji sir). Time bi se povećao udjel kalcija ali i poboljšala prehrambena vrijednost obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb