Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 442083

Utjecaj uparavanja na fizikalna svojstva zrna kukuruza


Matin, Ana; Krička, Tajana; Jurišić, Vanja; Voća, Neven; Brlek Savić, Tea; Bilandžija, Nikola
Utjecaj uparavanja na fizikalna svojstva zrna kukuruza // Krmiva: časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 2; 83-90 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 442083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uparavanja na fizikalna svojstva zrna kukuruza
(Impact of Steaming procedure on physical properties of corn kernel)

Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Voća, Neven ; Brlek Savić, Tea ; Bilandžija, Nikola

Izvornik
Krmiva: časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 51 (2009), 2; 83-90

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
uparavanje; zrno kukuruza; agrotehnika; dimenzije
(steaming; corn kernel; cropping intensities; dimensions)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa uparavanja kao hidrotermičke dorade i sušenja na dimenzije zrna kukuruza (dužina, širina i debljina). Istraživanja su provedena tijekom tri vegetacijske sezone (2002., 2003. i 2004. godina) na hibridima Bc 4982, Bc 462, Bc Jumbo, Florencia i Stefania uzgojenih na niskoj i visokoj razini agrotehnike. Navedeni hibridi su nakon berbe podvrgnuti procesu uparavanja (0, 5 bara u vremenu od 10 minuta) nakon čega su sušeni i to na četiri temperature (70°C, 90°C, 110°C, 130°C). Uz dimenzije utvđena su i fizikalna svojstva gustoća, volumen i sferičnost zrna kukuruza. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje značajne razlike u dimenzijama zrna kukuruza prije i nakon procesa uparavanja kao i između uzoraka tretitanih različitim temperaturama sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780703-0698 - Saniranje tehnoloških nusproizvoda iz proizvodnje biodizela do energije (Krička, Tajana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Matin, Ana; Krička, Tajana; Jurišić, Vanja; Voća, Neven; Brlek Savić, Tea; Bilandžija, Nikola
Utjecaj uparavanja na fizikalna svojstva zrna kukuruza // Krmiva: časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 2; 83-90 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Matin, A., Krička, T., Jurišić, V., Voća, N., Brlek Savić, T. & Bilandžija, N. (2009) Utjecaj uparavanja na fizikalna svojstva zrna kukuruza. Krmiva: časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2), 83-90.
@article{article, author = {Matin, Ana and Kri\v{c}ka, Tajana and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Vo\'{c}a, Neven and Brlek Savi\'{c}, Tea and Biland\v{z}ija, Nikola}, year = {2009}, pages = {83-90}, keywords = {uparavanje, zrno kukuruza, agrotehnika, dimenzije}, journal = {Krmiva: \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {51}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj uparavanja na fizikalna svojstva zrna kukuruza}, keyword = {uparavanje, zrno kukuruza, agrotehnika, dimenzije} }
@article{article, author = {Matin, Ana and Kri\v{c}ka, Tajana and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Vo\'{c}a, Neven and Brlek Savi\'{c}, Tea and Biland\v{z}ija, Nikola}, year = {2009}, pages = {83-90}, keywords = {steaming, corn kernel, cropping intensities, dimensions}, journal = {Krmiva: \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {51}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Impact of Steaming procedure on physical properties of corn kernel}, keyword = {steaming, corn kernel, cropping intensities, dimensions} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font