Pregled bibliografske jedinice broj: 441719
Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani
Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani, 2009., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 441719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani
(Spectrometric determination of tin in canned food samples)
Autori
Gabelica, Buga
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2009
Stranica
41
Mentor
Rončević, Sanda
Neposredni voditelj
Nemet, Ivan
Ključne riječi
atomska emisijska spektrometrija uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-AES) ; kositar ; metoda dodatka standarda
(inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (ICP-AES) ; tin ; method of standard addition)
Sažetak
Atomskom emisijskom spektrometrijom uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-AES) određen je sadržaj kositra u uzorcima konzervirane hrane. Mjeren je emisijski intenzitet pri nekoliko linija kositra uz prethodnu redukciju dodatkom otopine vinske kiseline i generiranje hidrida kositra otopinom natrijevog borhidrida. Detekcijske granice (1, 4 – 6, 5 ng dm3) pri odabranim linijama ukazuju na visoku osjetljivost određivanja. Mjeren je sadržaj kositra pri srednjim (do 100 g kg1) i višim (do 200 g kg1) udjelima. Za ispitivane uzorke nisu premašene vrijednosti propisanih maksimalno dozvoljenih koncentracija. Metoda dodatka standarda primjenjena je u određivanju niskih sadržaja kositra. Utvrđena je bolja osjetljivost određivanja metodom ICP-AES u usporedbi s rezultatima analize kositra u istim uzorcima metodom atomske apsorpcijske spektrometrije (AAS).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb