Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 441719

Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani


Gabelica, Buga
Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani, 2009., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 441719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani
(Spectrometric determination of tin in canned food samples)

Autori
Gabelica, Buga

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.09

Godina
2009

Stranica
41

Mentor
Rončević, Sanda

Neposredni voditelj
Nemet, Ivan

Ključne riječi
atomska emisijska spektrometrija uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-AES) ; kositar ; metoda dodatka standarda
(inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (ICP-AES) ; tin ; method of standard addition)

Sažetak
Atomskom emisijskom spektrometrijom uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-AES) određen je sadržaj kositra u uzorcima konzervirane hrane. Mjeren je emisijski intenzitet pri nekoliko linija kositra uz prethodnu redukciju dodatkom otopine vinske kiseline i generiranje hidrida kositra otopinom natrijevog borhidrida. Detekcijske granice (1, 4 – 6, 5 ng dm3) pri odabranim linijama ukazuju na visoku osjetljivost određivanja. Mjeren je sadržaj kositra pri srednjim (do 100 g kg1) i višim (do 200 g kg1) udjelima. Za ispitivane uzorke nisu premašene vrijednosti propisanih maksimalno dozvoljenih koncentracija. Metoda dodatka standarda primjenjena je u određivanju niskih sadržaja kositra. Utvrđena je bolja osjetljivost određivanja metodom ICP-AES u usporedbi s rezultatima analize kositra u istim uzorcima metodom atomske apsorpcijske spektrometrije (AAS).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Novak, Predrag, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Nemet (mentor)

Avatar Url Sanda Rončević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gabelica, Buga
Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani, 2009., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Gabelica, B. (2009) 'Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani', diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gabelica, Buga}, year = {2009}, pages = {41}, keywords = {atomska emisijska spektrometrija uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-AES), kositar, metoda dodatka standarda}, title = {Spektrometrijsko odre\djivanje kositra u konzerviranoj hrani}, keyword = {atomska emisijska spektrometrija uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-AES), kositar, metoda dodatka standarda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gabelica, Buga}, year = {2009}, pages = {41}, keywords = {inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (ICP-AES), tin, method of standard addition}, title = {Spectrometric determination of tin in canned food samples}, keyword = {inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (ICP-AES), tin, method of standard addition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font