Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 441083

Značenje novog genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima


Uher, Darko; Blažinkov, Mihaela; Pisačić, Ana; Gršić, Kristina; Županac, Gordana
Značenje novog genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima // Mljekarstvo, 59 (2009), 4; 319-329 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 441083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značenje novog genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
(Importance of new winter pea genotyp in production of the milk on family farms)

Autori
Uher, Darko ; Blažinkov, Mihaela ; Pisačić, Ana ; Gršić, Kristina ; Županac, Gordana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59 (2009), 4; 319-329

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ozimi grašak ; bakterizacija ; prihrana dušikom ; prinos ; kakvoća ; mlijeko
(winter pea ; inoculation ; nitrogen top-dressing ; yield ; quality ; milk)

Sažetak
Krmni grašak (Pisum sativum L.) postaje sve zastupljenija krmna mahunarka na oranicama Republike Hrvatske. Trogodišnjim istraživanjima (2003. do 2005.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na produktivnost novog genotipa ozimog graška G3 u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima. Prije sjetve izvršena je bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iz rezultata istraživanja utvrđen je ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška kod bakterizirane varijante (39, 7 kvržica/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0, 203 g/biljka). Najveći prinos suhe tvari graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti (4, 33 t ha-1). Ukupni prinosi suhe tvari smjese graška i pšenice su iznosili od 8, 92 t ha-1 (kontrola) do 10, 64 t ha-1 (prihrana dušikom). Najveći prinos sirovih bjelančevina graška je utvrđen na bakteriziranoj varijanti (266 kg ha-1) u 2003., (672 kg ha-1) u 2004. i (853 kg ha-1) u 2005. godini. Na osnovici ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći prinos suhe tvari (4, 33 t ha-1) i sirovih bjelančevina ostvaren bakterizacijom novog genotipa ozimog krmnog graška G3.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Uher (autor)

Avatar Url Mihaela Blažinkov (autor)

Avatar Url Kristina Gršić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Uher, Darko; Blažinkov, Mihaela; Pisačić, Ana; Gršić, Kristina; Županac, Gordana
Značenje novog genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima // Mljekarstvo, 59 (2009), 4; 319-329 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Uher, D., Blažinkov, M., Pisačić, A., Gršić, K. & Županac, G. (2009) Značenje novog genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima. Mljekarstvo, 59 (4), 319-329.
@article{article, author = {Uher, Darko and Bla\v{z}inkov, Mihaela and Pisa\v{c}i\'{c}, Ana and Gr\v{s}i\'{c}, Kristina and \v{Z}upanac, Gordana}, year = {2009}, pages = {319-329}, keywords = {ozimi gra\v{s}ak, bakterizacija, prihrana du\v{s}ikom, prinos, kakvo\'{c}a, mlijeko}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Zna\v{c}enje novog genotipa ozimoga gra\v{s}ka u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima}, keyword = {ozimi gra\v{s}ak, bakterizacija, prihrana du\v{s}ikom, prinos, kakvo\'{c}a, mlijeko} }
@article{article, author = {Uher, Darko and Bla\v{z}inkov, Mihaela and Pisa\v{c}i\'{c}, Ana and Gr\v{s}i\'{c}, Kristina and \v{Z}upanac, Gordana}, year = {2009}, pages = {319-329}, keywords = {winter pea, inoculation, nitrogen top-dressing, yield, quality, milk}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Importance of new winter pea genotyp in production of the milk on family farms}, keyword = {winter pea, inoculation, nitrogen top-dressing, yield, quality, milk} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • EMBiology





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font