Pregled bibliografske jedinice broj: 441083
Značenje novog genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
Značenje novog genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima // Mljekarstvo, 59 (2009), 4; 319-329 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 441083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje novog genotipa ozimoga graška u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima
(Importance of new winter pea genotyp in production of the milk on family farms)
Autori
Uher, Darko ; Blažinkov, Mihaela ; Pisačić, Ana ; Gršić, Kristina ; Županac, Gordana
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59
(2009), 4;
319-329
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ozimi grašak ; bakterizacija ; prihrana dušikom ; prinos ; kakvoća ; mlijeko
(winter pea ; inoculation ; nitrogen top-dressing ; yield ; quality ; milk)
Sažetak
Krmni grašak (Pisum sativum L.) postaje sve zastupljenija krmna mahunarka na oranicama Republike Hrvatske. Trogodišnjim istraživanjima (2003. do 2005.g.) utvrđivan je utjecaj učinkovitosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na produktivnost novog genotipa ozimog graška G3 u proizvodnji mlijeka na obiteljskim gospodarstvima. Prije sjetve izvršena je bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae 1001 iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Iz rezultata istraživanja utvrđen je ukupno najveći broj kvržica na korijenu graška kod bakterizirane varijante (39, 7 kvržica/biljka), kao i masa suhe tvari kvržica (0, 203 g/biljka). Najveći prinos suhe tvari graška utvrđen je na bakteriziranoj varijanti (4, 33 t ha-1). Ukupni prinosi suhe tvari smjese graška i pšenice su iznosili od 8, 92 t ha-1 (kontrola) do 10, 64 t ha-1 (prihrana dušikom). Najveći prinos sirovih bjelančevina graška je utvrđen na bakteriziranoj varijanti (266 kg ha-1) u 2003., (672 kg ha-1) u 2004. i (853 kg ha-1) u 2005. godini. Na osnovici ovih istraživanja možemo zaključiti da je najveći prinos suhe tvari (4, 33 t ha-1) i sirovih bjelančevina ostvaren bakterizacijom novog genotipa ozimog krmnog graška G3.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-0000000-3587 - Nove tehnologije u proizvodnji graška i grahorice za potrebe stočarstva (Uher, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CA Search (Chemical Abstracts)
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- EMBiology