Pregled bibliografske jedinice broj: 439782
Sivljenje površine čokolade
Sivljenje površine čokolade, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 439782 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sivljenje površine čokolade
(Whitish of chocolate surface)
Autori
Ivanović, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.11
Godina
2009
Stranica
23
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
čokolada; cvjetanje masti
(chocolate; fat bloom)
Sažetak
Sivljenje površine čokolade predstavlja jedan od najvećih problema konditorske industrije. Sivljenje površine čokolade može se javiti kao posljedica migracije masti iz unutrašnjosti na površinu čokolade (tzv. masno sivljenje) što dovodi do gubitka sjaja površine ili kao posljedica stvaranja bijelog filma uslijed izdvajanja i kristalizacije šećera (tzv. šećerno sivljenje). Navedena pojava rezultat je složenog procesa koji se odvija u čokoladi tijekom stajanja proizvoda ili je posljedica lošeg vođenja tehnološkog procesa, korištenja neodgovarajućih sirovina te loših uvjeta skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)