Pregled bibliografske jedinice broj: 439388
Utjecaj gnojidbe na kemijski sastav zrna kukuruza
Utjecaj gnojidbe na kemijski sastav zrna kukuruza // Radovi Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, LIII (2008), 59/1; 49-57 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 439388 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe na kemijski sastav zrna kukuruza
(Influence of fertilization on chemical composition of maize kernel)
Autori
Vukobratović, Marija ; Pintić, Vinko ; Samobor, Vesna ; Vukobratović, Želimir ; Kalember, Đurica ; Kvaternjak, Ivka
Izvornik
Radovi Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) LIII
(2008), 59/1;
49-57
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kukuruz ; kemijski sastav zrna ; varijante gnojidbe
(maize ; chemical composition of maize kernel ; varieties of fertilization)
Sažetak
U Križevcima su, na površinama školske ekonomije, tijekom tri godine (2002.-2004.), izvršena ispitivanja utjecaja različitih gojidbenih tretmana na kemijski sastav zrna kukuruza osječkog hibrida OSSK 444. Analizom je utvrđena kisela reakcija tla (pH u KCL = 4, 96), nizak sadržaj humusa (2, 1%), te osrednja opskrbljenost fosforom i kalijem (148 i 122 mg/kg). Pokus je postavljen po slučajnom blok rasporedu u četiri ponavljanja. Veličina parcele svakoga tretmana je bila 70 m2 (7x10 m), a tretmani su bili: 1 - bez gnojidbe ; 2 - N80P100K0 ; 3 - N80P0K100 ; 4 - N0P100K100 ; 5 - N80P100K100 ; 6 - N120P100K100 ; 7 - N120P200K200 ; 8 - N160P200K200 ; 9 - N200P200K200 ; 10 - N240P200K200. Vremenske prilike su u 2002. (15, 50C/618 mm) i 2004.(14, 70C/569 mm) godini bile u okviru višegodišnjeg prosjeka (14, 00C/578 mm), dok je 2003. (16, 00C/358 mm) bila izrazito sušna godina. Nakon berbe kukuruza izmjeren je urod i izražen u t/ha uz 14% suhe tvari, a u zrnu su izvršene kemijske analize sljedećih parametara: sirova vlaknina, sirovi NET, sirove bjelančevine i sirova ulja. Za svojstva urod zrna i sadržaj bjelančevina u zrnu utvrđene su statistički značajne razlike između varijanti gnojidbe, dok gnojidba na ostala analizirana svojstva, nije imala značajan utjecaj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci
Profili:
Želimir Vukobratović
(autor)
Đurica Kalember
(autor)
Vinko Pintić
(autor)
Marija Vukobratović
(autor)
Vesna Samobor
(autor)
Ivka Kvaternjak
(autor)