Pregled bibliografske jedinice broj: 439385
Utjecaj gnojidbe na urod, kemijski sastav i hranidbenu vrijednost klipa i zrna kukuruza
Utjecaj gnojidbe na urod, kemijski sastav i hranidbenu vrijednost klipa i zrna kukuruza // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 50 (2008), 3; 137-145 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 439385 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe na urod, kemijski sastav i hranidbenu vrijednost klipa i zrna kukuruza
(Influence of fertilization on yield, chemical composition and nutritive value of maize cob and grain)
Autori
Vukobratović, Marija ; Pintić Pukec, Nataša ; Samobor, Vesna ; Vukobratović, Želimir ; Pintić, Vinko ; Kalember, Đurica
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (1330-7142) 50
(2008), 3;
137-145
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
klip kukuruza ; zrno kukuruza ; kemijski sastav ; hranidbena vrijednost ; varijante gnojidbe
(maize cob ; maize grain ; chemical composition ; nutritive value ; type of fertilization)
Sažetak
Radi utvrđivanja optimalne gnojidbe i njezinog utjecaja na kemijski sastav i hranidbenu vrijednost klipa i zrna kukuruza (OSSK 444), vršena su ispitivanja tijekom tri godine (2004.- 2006.) na površinama ekonomije Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima. Pokus je postavljen po slučajnom blok rasporedu u četiri ponavljanja. Veličina parcele svakoga tretmana je bila 70 m2 (7x10 m), a tretmani su bili: 1 - bez gnojidbe ; 2 - N80P100K0 ; 3 - N80P0K100 ; 4 - N0P100K100 ; 5 - N80P100K100 ; 6 - N120P100K100 ; 7 - N120P200K200 ; 8 - N160P200K200 ; 9 - N200P200K200 ; 10 - N240P200K200. Analizom tla utvrđena je blago kisela reakcija (pHKCl = 5, 93), nizak sadržaj humusa (1, 99%), te osrednja opskrbljenost fosforom i kalijem (135, 00 i 157, 00 mg/kg). Analiza klipa i zrna kukuruza obavljena je metodom po Weende-u, a na osnovi utvrđenih sirovih organskih hranjivih tvari i pepela u suhoj tvari, izračunata je metabolička energija (ME) i neto energija za laktaciju (NEL). Rezultati istraživanja su pokazali da postoji značajan utjecaj gnojidbe na sadržaj sirovoga proteina u klipu (91, 99 - 108, 35 g/kg) i zrnu (109, 48 - 128, 72 g/kg), dok je utjecaj gnojidbe na sadržaj sirove vlaknine utvrđen samo u klipu kod pojedinih gnojidbenih tretmana (P<0, 05). Utjecaj gnojidbe na sadržaj sirove masti i NET-a, te na hranidbenu vrijednost klipa i zrna kukuruza (ME i NEL) nije bio značajan (P>0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci
Profili:
Želimir Vukobratović
(autor)
Đurica Kalember
(autor)
Vinko Pintić
(autor)
Marija Vukobratović
(autor)
Vesna Samobor
(autor)
Nataša Pintić Pukec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus