Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 438265

Dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži lošije kvalitete povećava konzumaciju po volji, probavljivost i balans dušika u hranidbi kastriranih ovnova


Vranić, Marina; Knežević, Mladen; Bošnjak, Krešimir; Leto, Josip; Perčulija, Goran; Kutnjak, Hrvoje; Matić, Ivana
Dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži lošije kvalitete povećava konzumaciju po volji, probavljivost i balans dušika u hranidbi kastriranih ovnova // Mljekarstvo, 59 (2009), 302-310 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 438265 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži lošije kvalitete povećava konzumaciju po volji, probavljivost i balans dušika u hranidbi kastriranih ovnova
(Maize silage supplementation to lower quality grass silage improves the intake, apparent digestibility and N retention in wether sheep)

Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Bošnjak, Krešimir ; Leto, Josip ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje ; Matić, Ivana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59 (2009); 302-310

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
travna silaža ; kukuruzna silaža ; konzumacija ; probavljivost ; balans N
(grass silage ; maize silage ; intake ; digestibility ; N retention)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj interakcije travne silaže lošije kvalitete (TS) u kojoj je dominirala klupčasta oštrica (Dactylis glomerata L.) i kukuruzne silaže (KS) (Zea mays L.) na ad libitum konzumaciju, probavljivost i balans dušika (N) u hranidbi kastriranih ovnova. Istraživana su četiri hranidbena tretmana: 100 % TS, 100 % KS, te kombinacije TS i KS u omjeru 67:33 ili 33:67 bazirano na suhoj tvari (ST). Životinje su hranjene dvaput dnevno u isto vrijeme. Tratina za proizvodnju TS košena je u početku cvatnje klupčaste oštrice (oko 35 % biljaka u cvatnji), a KS je sadržala 264 g ST kg-1 svježeg uzorka i 211 g škroba kg-1 ST. Sadržaj ST u TS iznosio je 408 g kg-1 svježeg uzorka. Sadržaj sirovih proteina (SP) u KS bio je niži (P<0.001) u odnosu na TS (62 g kg-1 ST i 98 g kg-1 ST, respektivno). Sadržaj neutralnih detergent vlakana (NDF) i kiselih detergent vlakana (ADF) bio je viši u TS u odnosu na KS (P<0.001). Dodatak KS (33 % vs. 67 %) u obrok uzrokovao je pozitivan linearni utjecaja na konzumaciju svježeg obroka (P<0.05), probavljivost ST, organske tvari (OT), probavljivost OT u ST (D vrijednost) (P<0.05), probavljivost škroba (P<0.05), konzumaciju N (P<0.01), količinu N izlučenog fecesom (P<0.05) i količinu apbsorbiranog N (P<0.05). Pozitivan asocijativan utjecaj TS i KS utvrđen je za sve mjerene parametre konzumacije (svježi obrok, ST, OT, NDF) (kvadratni, od P<0.05 do P<0.01), probavljivost ST, ADF (kvadratni, P<0.05), SP (kvadratni, P<0.01), konzumaciju N i količinu apsorbiranog N (kvadratni, P<0.01). Zaključeno je da je pozitivan združeni učinak TS i KS u hranidbi kastriranih ovnova izostao za pojedine mjerene parametre, i to zbog nedostatka energije u obroku, tj. niže kvalitete KS.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Leto, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Vranić, Marina; Knežević, Mladen; Bošnjak, Krešimir; Leto, Josip; Perčulija, Goran; Kutnjak, Hrvoje; Matić, Ivana
Dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži lošije kvalitete povećava konzumaciju po volji, probavljivost i balans dušika u hranidbi kastriranih ovnova // Mljekarstvo, 59 (2009), 302-310 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Vranić, M., Knežević, M., Bošnjak, K., Leto, J., Perčulija, G., Kutnjak, H. & Matić, I. (2009) Dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži lošije kvalitete povećava konzumaciju po volji, probavljivost i balans dušika u hranidbi kastriranih ovnova. Mljekarstvo, 59, 302-310.
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Leto, Josip and Per\v{c}ulija, Goran and Kutnjak, Hrvoje and Mati\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {302-310}, keywords = {travna sila\v{z}a, kukuruzna sila\v{z}a, konzumacija, probavljivost, balans N}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, issn = {0026-704X}, title = {Dodatak kukuruzne sila\v{z}e travnoj sila\v{z}i lo\v{s}ije kvalitete pove\'{c}ava konzumaciju po volji, probavljivost i balans du\v{s}ika u hranidbi kastriranih ovnova}, keyword = {travna sila\v{z}a, kukuruzna sila\v{z}a, konzumacija, probavljivost, balans N} }
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Kne\v{z}evi\'{c}, Mladen and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Leto, Josip and Per\v{c}ulija, Goran and Kutnjak, Hrvoje and Mati\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {302-310}, keywords = {grass silage, maize silage, intake, digestibility, N retention}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, issn = {0026-704X}, title = {Maize silage supplementation to lower quality grass silage improves the intake, apparent digestibility and N retention in wether sheep}, keyword = {grass silage, maize silage, intake, digestibility, N retention} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Rural Sociology Abstracts (CAB Abstracts)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font