Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 437792

Selektivnost hranjivih podloga pri izolaciji bakterije Listeria monocytogenes iz usitnjenog mesa


Abramović, Adrijana
Selektivnost hranjivih podloga pri izolaciji bakterije Listeria monocytogenes iz usitnjenog mesa, 2009., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 437792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Selektivnost hranjivih podloga pri izolaciji bakterije Listeria monocytogenes iz usitnjenog mesa
(Selectivity of culture media at isolation of Listeria monocytogenes from minced meat)

Autori
Abramović, Adrijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.12

Godina
2009

Stranica
34

Mentor
Kozačinski, Lidija

Neposredni voditelj
Zdolec, Nevijo

Ključne riječi
L. monocytogenes; ALOA; RAPID'L.mono; PALCAM; usitnjeno svinjsko meso
(L. monocytogenes; ALOA; RAPID'L.mono; PALCAM; minced pork meat)

Sažetak
Svrha rada bila je praćenje promjena u populaciji L. monocytogenes u usitnjenom svinjskom mesu pohranjenom u hladnjaku pri temperaturi od 8 °C te usporedba selektivnosti podloga ALOA, RAPID'L.mono i PALCAM pri izolaciji. Usitnjeno svinjsko meso je inokulirano bakterijom L. monocytogenes (5 log10 CFU/g). Broj L. monocytogenes u usitnjenom mesu određivan je 1., 3., 6. i 8. dana pohrane u hladnjaku. Korištena je standardna metoda HRN ISO 11290-2, uz modifikaciju primjene podloga PALCAM, ALOA i RAPID'L.mono. Ploče su inkubirane 24-48 sati na 30 i 37 °C. Pretragom mesa prije inokulacije nije utvrđena prisutnost L. monocytogenes ni drugih bakterija roda Listeria. Broj L. monocytogenes se tijekom promatranog razdoblja od 8 dana neznatno mijenjao, što je utvrđeno na sve tri primijenjene hranjive podloge na 37 °C. Na 30 °C, broj L. monocytogenes na PALCAM i RAPID’L.mono mijenjao se na sličan način kao i na sve tri podloge pri inkubaciji na 37 °C. Na ALOA podlozi zabilježen je značajnije veći porast broja kolonija 1., 3. i 6. dana, čak i do 10 puta. Osmog dana broj L. monocytogenes bio je približno jednak na svim podlogama. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da L. monocytogenes preživljava u usitnjenom svinjskom mesu pri 8 °C kroz 8 dana te da se pri toj temperaturi ne razmnožava značajno. Na utvrđeni broj L. monocytogenes na PALCAM i RAPID’L.mono agaru ne utječe temperatura inkubacije, dok kod ALOA agara temperatura od 30 °C uvjetuje znatna odstupanja pa je nužno koristiti standardnu temperaturu od 37 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (mentor)

Avatar Url Lidija Kozačinski (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Abramović, Adrijana
Selektivnost hranjivih podloga pri izolaciji bakterije Listeria monocytogenes iz usitnjenog mesa, 2009., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Abramović, A. (2009) 'Selektivnost hranjivih podloga pri izolaciji bakterije Listeria monocytogenes iz usitnjenog mesa', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Abramovi\'{c}, Adrijana}, year = {2009}, pages = {34}, keywords = {L. monocytogenes, ALOA, RAPID'L.mono, PALCAM, usitnjeno svinjsko meso}, title = {Selektivnost hranjivih podloga pri izolaciji bakterije Listeria monocytogenes iz usitnjenog mesa}, keyword = {L. monocytogenes, ALOA, RAPID'L.mono, PALCAM, usitnjeno svinjsko meso}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Abramovi\'{c}, Adrijana}, year = {2009}, pages = {34}, keywords = {L. monocytogenes, ALOA, RAPID'L.mono, PALCAM, minced pork meat}, title = {Selectivity of culture media at isolation of Listeria monocytogenes from minced meat}, keyword = {L. monocytogenes, ALOA, RAPID'L.mono, PALCAM, minced pork meat}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font