Pregled bibliografske jedinice broj: 436896
Vinski i turistički terroir. Promišljanja pojma terroir u kulturnoantropološkim radovima i studijama iz područja turizma
Vinski i turistički terroir. Promišljanja pojma terroir u kulturnoantropološkim radovima i studijama iz područja turizma // Od mjesta do ne-mjesta: interdisciplinarna promišljanja prostora i kulture
Zagreb, Hrvatska, 2009. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 436896 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vinski i turistički terroir. Promišljanja pojma terroir u kulturnoantropološkim radovima i studijama iz područja turizma
(Wine and touristic terroir. Deliberation of terroire issue in cultural and anthropological studies and studies on tourism)
Autori
Belaj, Melanija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
Od mjesta do ne-mjesta: interdisciplinarna promišljanja prostora i kulture
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24.09.2009. - 25.09.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
vinski i turistički terroir; etnologija i antopologija prehrane
(wine and touristic terroir; ethnology and anthropology of food and drink)
Sažetak
U radu se promišlja pojam terroir koji izvorno dolazi iz francuskog jezika i označava tlo, zemlju, rodni kraj. Inače, taj pojam vezuje se uz vino i u tom slučaju njegova oznaka u enološkom smislu obilježava zemljopisna, klimatska odnosno fizička i prirodna svojstva nekog kraja iz kojega određeno vino dolazi. No u ovome izlaganju osvrnuti ću se na kulturnoantropološke radove koji u okviru antropologije hrane pojam terroir promišljaju vezujući ga uz oznaku zemljopisnog porijekla, lokalnu hranu, tradiciju, turizam koji se temelji na tradicijskom nasljeđu. Spomenuti pristupi naglasak stavljaju na tradicijske aspekte lokalnog proizvoda, podrazumijevajući pritom zajedničko zemljopisno područje ali kao važnu karakteristiku proizvoda ističu prijenos znanja ili vještinu pripreme određene hrane ili pića. U tom smislu podrazumijevaju simboličku, emotivnu i povijesnu osobitost određenog proizvoda, njegovu upisanost u lokalnu kulturu i život zajednice. Dakle – pojam koji u etimologiji riječi nosi prostornu oznaku i koji se temelji na fizičkim prirodnim oznakama/granicama određenog prostora – promišlja se kao proces u vremenu čije granice se konstruiraju i definiraju kroz simboličku, emocionalnu, kulturnu i društvenu dimenziju. Osim toga, sličan postupak i definicija spomenutog pojma prisutna je i u studijama iz područja kulinarskog i vinskog turizma. Oslanjajući se na navedena promišljanja pojma terroir u izlaganju ću se usredotočiti na prikaz kulture obiteljske proizvodnje i uživanja alkohola u okviru turističke ponude Zagrebačke županije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
189-1890667-0660 - Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća (Belaj, Melanija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Profili:
Melanija Belaj
(autor)