Pregled bibliografske jedinice broj: 43622
Praćenje fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara salamure tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica
Praćenje fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara salamure tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica, 2000., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 43622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara salamure tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica
(Observation physical, chemical and microbiological features of pickles in the process of preserving green and black olives of oblica cultivar)
Autori
Kulišić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.12
Godina
2000
Stranica
96
Mentor
Berković, Katarina
Neposredni voditelj
Pavić, Siniša
Ključne riječi
masline; oblica; laktobacili; mliječno-kisela fermentacija; API CHL biokemijski sustav; APILAB PLUS program i
(table olives; oblica cultivar; lactic fermentation; Lactobacillus; API CHL biochemical system; APILAB PLUS software)
Sažetak
SAŽETAK
Tijekom perioda od sedam mjeseci izvršeno je proučavanje tehničko-tehnološkog procesa prerade zelenih i crnih stolnih maslina u uvjetima poljoprivredne zadruge u okolici Splita kojom prilikom je testiran API CHL (bioMérieux, Francuska) biokemijski sustav uz pomoć APILAB PLUS programa za automatsku identifikaciju Lactobacillus vrsta. Upravo su Lactobacillus vrste one o čijem prisustvu tijekom odvijanja mliječno-kisele fermentacije ovisi kakvoća i mikrobiološka stabilnost završnog proizvoda.
API CHL medij korišten je za određivanje fermentacije četrdeset i devet ugljikohidrata na API CHL stripovima. Nakon izoliranja čistih kultura Lactobacillus vrsta na MRS selektivnom agaru, napravljena je suspenzija u mediju koji je sadržavao mikroorganizme koji su bili testirani. Tijekom inkubacije koja je trajala 48 h na temperaturi od 30º C (303 K), ugljikohidrati su fermentacijom dali kiselinu koja je smanjila pH medija što se utvrdilo promjenom njegove boje iz ljubičaste u žutu.
Upotrebom APILAB PLUS programa omogućena je automatska identifikacija bakterijskih vrsta, uz kompletan biokemijski profil, postotak identifikacije i karakteristična svojstva dotične vrste mikroorganizma.
U procesu konzerviranja zelenih maslina sorte oblica (španjolski tip prerade) sedamnaestog dana od početka fermentacije izolirana je vrsta Lactobacillus curvatus, vrlo atipična za početak mliječno-kisele fermentacije kod maslina. U daljnjim fazama procesa nije zabilježenja pojava mikroorganizama roda Lactobacillus, što svjedoči o izostanku spontane mliječno-kisele fermentacije tijekom procesa konzerviranja zelenih plodova.
U procesu konzerviranja crnih maslina sorte oblica (kalifornijski tip prerade) izolirana je vrsta Lactobacillus plantarum, koja se smatra najzastupljenijom u procesu mliječno-kisele fermentacije stolnih maslina. Tijekom daljnjeg odvijanja procesa konzerviranja ni u ovoj tehnologiji nije zabilježena pojava laktobacila.
Rezultati su pokazali kako primijenjene tehnologije u uvjetima poljoprivredne zadruge u okolici Splita nisu osigurale fizikalno-kemijske uvjete prihvatljive za normalan tijek mliječno-kisele fermentacije, koja je najprirodniji način postizanja mikrobiološke stabilnosti i produženja trajnosti namirnice.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
00910102
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split