Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 43622

Praćenje fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara salamure tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica


Kulišić, Tea
Praćenje fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara salamure tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica, 2000., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 43622 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara salamure tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica
(Observation physical, chemical and microbiological features of pickles in the process of preserving green and black olives of oblica cultivar)

Autori
Kulišić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2000

Stranica
96

Mentor
Berković, Katarina

Neposredni voditelj
Pavić, Siniša

Ključne riječi
masline; oblica; laktobacili; mliječno-kisela fermentacija; API CHL biokemijski sustav; APILAB PLUS program i
(table olives; oblica cultivar; lactic fermentation; Lactobacillus; API CHL biochemical system; APILAB PLUS software)

Sažetak
SAŽETAK Tijekom perioda od sedam mjeseci izvršeno je proučavanje tehničko-tehnološkog procesa prerade zelenih i crnih stolnih maslina u uvjetima poljoprivredne zadruge u okolici Splita kojom prilikom je testiran API CHL (bioMérieux, Francuska) biokemijski sustav uz pomoć APILAB PLUS programa za automatsku identifikaciju Lactobacillus vrsta. Upravo su Lactobacillus vrste one o čijem prisustvu tijekom odvijanja mliječno-kisele fermentacije ovisi kakvoća i mikrobiološka stabilnost završnog proizvoda. API CHL medij korišten je za određivanje fermentacije četrdeset i devet ugljikohidrata na API CHL stripovima. Nakon izoliranja čistih kultura Lactobacillus vrsta na MRS selektivnom agaru, napravljena je suspenzija u mediju koji je sadržavao mikroorganizme koji su bili testirani. Tijekom inkubacije koja je trajala 48 h na temperaturi od 30º C (303 K), ugljikohidrati su fermentacijom dali kiselinu koja je smanjila pH medija što se utvrdilo promjenom njegove boje iz ljubičaste u žutu. Upotrebom APILAB PLUS programa omogućena je automatska identifikacija bakterijskih vrsta, uz kompletan biokemijski profil, postotak identifikacije i karakteristična svojstva dotične vrste mikroorganizma. U procesu konzerviranja zelenih maslina sorte oblica (španjolski tip prerade) sedamnaestog dana od početka fermentacije izolirana je vrsta Lactobacillus curvatus, vrlo atipična za početak mliječno-kisele fermentacije kod maslina. U daljnjim fazama procesa nije zabilježenja pojava mikroorganizama roda Lactobacillus, što svjedoči o izostanku spontane mliječno-kisele fermentacije tijekom procesa konzerviranja zelenih plodova. U procesu konzerviranja crnih maslina sorte oblica (kalifornijski tip prerade) izolirana je vrsta Lactobacillus plantarum, koja se smatra najzastupljenijom u procesu mliječno-kisele fermentacije stolnih maslina. Tijekom daljnjeg odvijanja procesa konzerviranja ni u ovoj tehnologiji nije zabilježena pojava laktobacila. Rezultati su pokazali kako primijenjene tehnologije u uvjetima poljoprivredne zadruge u okolici Splita nisu osigurale fizikalno-kemijske uvjete prihvatljive za normalan tijek mliječno-kisele fermentacije, koja je najprirodniji način postizanja mikrobiološke stabilnosti i produženja trajnosti namirnice.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
00910102

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Tea Bilušić (autor)

Avatar Url Katarina Berković (mentor)

Avatar Url Siniša Pavić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kulišić, Tea
Praćenje fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara salamure tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica, 2000., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kulišić, T. (2000) 'Praćenje fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara salamure tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuli\v{s}i\'{c}, Tea}, year = {2000}, pages = {96}, keywords = {masline, oblica, laktobacili, mlije\v{c}no-kisela fermentacija, API CHL biokemijski sustav, APILAB PLUS program i}, title = {Pra\'{c}enje fizikalno-kemijskih i mikrobiolo\v{s}kih parametara salamure tijekom procesa konzerviranja zelenih i crnih maslina sorte oblica}, keyword = {masline, oblica, laktobacili, mlije\v{c}no-kisela fermentacija, API CHL biokemijski sustav, APILAB PLUS program i}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuli\v{s}i\'{c}, Tea}, year = {2000}, pages = {96}, keywords = {table olives, oblica cultivar, lactic fermentation, Lactobacillus, API CHL biochemical system, APILAB PLUS software}, title = {Observation physical, chemical and microbiological features of pickles in the process of preserving green and black olives of oblica cultivar}, keyword = {table olives, oblica cultivar, lactic fermentation, Lactobacillus, API CHL biochemical system, APILAB PLUS software}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font