Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 436052

Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka


Jeličić, Irena; Božanić, Rajka; Krčmar, Nevenka
Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka // Mljekarstvo, 59 (2009), 2; 155-175 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 436052 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka
(Implementation of HACCP system in production of UHT milk)

Autori
Jeličić, Irena ; Božanić, Rajka ; Krčmar, Nevenka

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59 (2009), 2; 155-175

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
HACCP; UHT mlijeko; smjernice; implementacija
(HACCP; UHT milk; guidelines; implementation)

Sažetak
Odredba Zakona o hrani (NN 46/07) prema kojoj su svi subjekti u poslovanju s hranom, osim na razini primarne proizvodnje, dužni uspostaviti sustav upravljanja sigurnošću hrane koji se temelji na principima HACCP sustava stupila je na snagu 1. siječnja 2009. godine. U skladu s time i proizvođači mliječnih proizvoda do tog datuma bili su dužni uspostaviti i implementirati u svoje proizvodne pogone HACCP sustav. Pritom se javljaju mnoge poteškoće koje rezultiraju odugovlačenjem implementacije, neprovođenjem propisanih mjera nadzora te neadekvatnim održavanjem i poboljšanjem HACCP sustava, što na kraju dovodi do onemogućavanja proaktivnog djelovanja i može izazvati narušavanje sigurnosti krajnjega prehrambenog proizvoda. Svrha je ovog rada prikazati tumačenje pojedinih koraka pri uvođenju HACCP sustava u proces proizvodnje UHT mlijeka te dati primjere kako neke od ključnih koraka konkretno i provesti. Pritom su korišteni podaci i iskustva prikupljena pri reviziji HACCP sustava u KIM d.d. Mljekari Karlovac. Opisani su svi rizici, pripadajuće kontrolne mjere, analiza rizika i utvrđivanje kritičnih kontrolnih točaka u procesu proizvodnje UHT steriliziranog mlijeka u pogonu KIM d.d. Mljekare Karlovac. Nadalje, dani su primjeri i ideje za osmišljavanje sustava sljedivosti i postupaka povlačenja i opoziva proizvoda te za provođenje verifikacije i validacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Jeličić, Irena; Božanić, Rajka; Krčmar, Nevenka
Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka // Mljekarstvo, 59 (2009), 2; 155-175 (recenziran, članak, stručni)
Jeličić, I., Božanić, R. & Krčmar, N. (2009) Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka. Mljekarstvo, 59 (2), 155-175.
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Kr\v{c}mar, Nevenka}, year = {2009}, pages = {155-175}, keywords = {HACCP, UHT mlijeko, smjernice, implementacija}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Primjena HACCP sustava u proizvodnji UHT steriliziranog mlijeka}, keyword = {HACCP, UHT mlijeko, smjernice, implementacija} }
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Kr\v{c}mar, Nevenka}, year = {2009}, pages = {155-175}, keywords = {HACCP, UHT milk, guidelines, implementation}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {59}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Implementation of HACCP system in production of UHT milk}, keyword = {HACCP, UHT milk, guidelines, implementation} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font