Pregled bibliografske jedinice broj: 434057
Primjena ultrazvuka visokog intenziteta pri obradi hrane
Primjena ultrazvuka visokog intenziteta pri obradi hrane // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 32-37 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 434057 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrazvuka visokog intenziteta pri obradi hrane
(Applications of Power Ultrasound for Foodstuffs Processing)
Autori
Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Penava, Antonija ; Karlović, Damir ; Ježek, Damir ; Vikić Topić, Dražen ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 4
(2009);
32-37
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
ultrazvuk visokog intenziteta; prehrambena tehnologija; hrana
(hi intensity ultrasound; food technology; food)
Sažetak
U posljednje vrijeme su mnoga istraživanja usmjerena na razvoj novih, blažih tehnika obrade hrane za koje se pretpostavlja da mogu zamijeniti neke tradicionalne toplinski temeljene procese prerade u prehrambenoj industriji, radi dobivanja prehrambenih proizvoda visoke kvalitete. Sačuvani i unaprijeđeni, aroma, okus, miris, vizualni izgled, boja, teksturalna i nutritivna svojstva samo su neke značajke na taj način obrađene hrane. Tako se u prvom redu istražuje primjena visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka visokog intenziteta, oscilirajućih magnetskih polja, mikrovalova te pulsirajućih električnih polja. Zajedničko je svim ovim tehnikama da se obrada materijala odvija na sobnoj temperaturi, odnosno da dolazi do neznatnog povišenja temperature kao posljedice obrade te da sam proces traje kratko i to od jedne do deset minuta. Korištenje ultrazvuka u prehrambenoj industriji i prehrambenoj tehnologiji predmet je intenzivnog istraživanja i primjene unazad nekoliko desetaka godina, kako kao metode za nerazorna ispitivanja tj. dijagnostičke metode za određivanje različitih svojstava prehrambenih sirovina i proizvoda (ultrazvuk niskog intenziteta), te kao razorne metode gdje se ultrazvuk koristi kao tehnika kojom se prehrambenoj sirovini ili materijalu mijenjaju fi zikalno-kemijska svojstva (ultrazvuk visokog intenziteta). U ovom radu opisana je primjena tehnologije ultrazvuka visokog intenziteta u prehrambenoj industiji i tehnologiji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mladen Brnčić
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Branko Tripalo
(autor)
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Damir Karlović
(autor)