Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 433879

Dobre bakterije u mliječnim proizvodima


Zdolec, Nevijo
Dobre bakterije u mliječnim proizvodima // Mljekarski list, 45 (2009), 11; 40-42 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 433879 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dobre bakterije u mliječnim proizvodima
(Good bacteria in dairy products)

Autori
Zdolec, Nevijo

Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 45 (2009), 11; 40-42

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
dobre bakterije; probiotici; sir
(good bacteria; probiotics; sir)

Sažetak
Proizvodnja zdravstveno ispravnog mlijeka i mliječnih proizvoda, kao uostalom i svih animalnih namirnica, temelj je zaštite zdravlja potrošača. Na mikrobiološku kakvoću i kemijski sastav mlijeka i proizvoda od sirovog mlijeka utječu mnogobrojni čimbenici poput hranidbe, higijene mužnje, higijenskih postupka s mlijekom nakon mužnje i dr. Dosadašnja saznanja o mikrobiološkoj kakvoći mliječnih proizvoda iz kućne radinosti nisu bila ohrabrujuća, stoga se stalno unapređuje tehnologija i higijena proizvodnje kao i sustav kontrole u proizvodnji i prometu, posebice u kontekstu pristupanja Europskoj uniji i prihvaćanja njene legislative. U konceptu sigurnosti hrane stalna su nastojanja za što trajnijim rješenjima pitanja zaštite zdravlja potrošača od štetnih mikroorganizama. Istraživanja i razvoj zaštitnih tehnologija sve su intenzivnija, a poseban interes pridaje se primjeni zaštitnih kultura mikroorganizama i njihovih antimikrobnih tvari. U tom kontekstu prirodna autohtona mikroflora mliječnih proizvoda kao i drugih namirnica može nam poslužiti polaznom točkom proučavanja mikrobnih međudjelovanja čiji se principi mogu pretočiti i u praktične okvire tj. proizvodnju sigurnije hrane. Tu su posebno bitne bakterije mliječne kiseline kao sastavni dio prirodne mikroflore mlijeka, koje svojom metaboličkom aktivnošću utječu i na ukupnu kakvoću mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo
Dobre bakterije u mliječnim proizvodima // Mljekarski list, 45 (2009), 11; 40-42 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Zdolec, N. (2009) Dobre bakterije u mliječnim proizvodima. Mljekarski list, 45 (11), 40-42.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2009}, pages = {40-42}, keywords = {dobre bakterije, probiotici, sir}, journal = {Mljekarski list}, volume = {45}, number = {11}, issn = {0351-9104}, title = {Dobre bakterije u mlije\v{c}nim proizvodima}, keyword = {dobre bakterije, probiotici, sir} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2009}, pages = {40-42}, keywords = {good bacteria, probiotics, sir}, journal = {Mljekarski list}, volume = {45}, number = {11}, issn = {0351-9104}, title = {Good bacteria in dairy products}, keyword = {good bacteria, probiotics, sir} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font