Pregled bibliografske jedinice broj: 433879
Dobre bakterije u mliječnim proizvodima
Dobre bakterije u mliječnim proizvodima // Mljekarski list, 45 (2009), 11; 40-42 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 433879 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dobre bakterije u mliječnim proizvodima
(Good bacteria in dairy products)
Autori
Zdolec, Nevijo
Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 45
(2009), 11;
40-42
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
dobre bakterije; probiotici; sir
(good bacteria; probiotics; sir)
Sažetak
Proizvodnja zdravstveno ispravnog mlijeka i mliječnih proizvoda, kao uostalom i svih animalnih namirnica, temelj je zaštite zdravlja potrošača. Na mikrobiološku kakvoću i kemijski sastav mlijeka i proizvoda od sirovog mlijeka utječu mnogobrojni čimbenici poput hranidbe, higijene mužnje, higijenskih postupka s mlijekom nakon mužnje i dr. Dosadašnja saznanja o mikrobiološkoj kakvoći mliječnih proizvoda iz kućne radinosti nisu bila ohrabrujuća, stoga se stalno unapređuje tehnologija i higijena proizvodnje kao i sustav kontrole u proizvodnji i prometu, posebice u kontekstu pristupanja Europskoj uniji i prihvaćanja njene legislative. U konceptu sigurnosti hrane stalna su nastojanja za što trajnijim rješenjima pitanja zaštite zdravlja potrošača od štetnih mikroorganizama. Istraživanja i razvoj zaštitnih tehnologija sve su intenzivnija, a poseban interes pridaje se primjeni zaštitnih kultura mikroorganizama i njihovih antimikrobnih tvari. U tom kontekstu prirodna autohtona mikroflora mliječnih proizvoda kao i drugih namirnica može nam poslužiti polaznom točkom proučavanja mikrobnih međudjelovanja čiji se principi mogu pretočiti i u praktične okvire tj. proizvodnju sigurnije hrane. Tu su posebno bitne bakterije mliječne kiseline kao sastavni dio prirodne mikroflore mlijeka, koje svojom metaboličkom aktivnošću utječu i na ukupnu kakvoću mlijeka i fermentiranih mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)