Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 433633

POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA


Car, Martina
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 433633 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA
(Rapeseed oil-cake in fattening of hybrid turkeys)

Autori
Car, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.03

Godina
2009

Stranica
25

Mentor
Janječić, Zlatko

Ključne riječi
pogača uljane repice ; tov ; hibridni purani
(rapessed oil-cake ; fattening ; hybrid turkeys)

Sažetak
U EU zbog klimatskih prilika najvažniju ulogu u proizvodnji biogoriva zauzima uljana repica. Nakon hladnog prešanja sjemenja uljane repice i ekstrakcije ulja, dobiva se pogača uljane repice koja već godinama predstavlja vrlo veliki znanstveni izazov u smislu ekonomske isplativosti u hranidbi peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje utjecaja 5 i 10 % pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodna svojstva hibridnih purana do dobi od 9 tjedana. U istraživanju se koristilo 120 jednodnevnih muških Nicholas purana koji su bili uzgojeni do dobi od 9 tjedana u pokusnom objektu Zavoda za hranidbu domaćih životinja. Purani su slučajnim odabirom bili podijeljeni u 12 boksova sa po 10 purana. Kontrolna skupina bila je hranjena krmnom smjesom koja nije sadržavala pogaču uljane repice dok je udio iste u dvjema pokusnim skupinama iznosio 5 i 10%. Svaki hranidbeni tretman je imao 4 ponavljanja. Tijekom istraživanja bile su praćene konzumacija i konverzija hrane, tjelesne mase te mortalitet purana. Svi dobiveni podaci tijekom istraživanja bili su obrađeni statističkim programom Microsoft Excel. Udio pogače uljane repice od 5% doveo je do značajno (P<0, 05)većih tjelesnih masa purana u odnosu na 10%, dok razlike između 0 i 5% te 0 i 10% nisu bile značajne. Konverzije krmnih smjesa na kraju istraživanja nisu se značajnije razlikovale, dok je 10% pogače uljane repice u hrani za hibridne purane izazvalo povećani mortalitet za 5%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780703-0699 - Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica, pura i gusaka

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Mužic (mentor)

Avatar Url Zlatko Janječić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Car, Martina
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Car, M. (2009) 'POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Car, Martina}, year = {2009}, pages = {25}, keywords = {poga\v{c}a uljane repice, tov, hibridni purani}, title = {POGA\v{C}A ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA}, keyword = {poga\v{c}a uljane repice, tov, hibridni purani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Car, Martina}, year = {2009}, pages = {25}, keywords = {rapessed oil-cake, fattening, hybrid turkeys}, title = {Rapeseed oil-cake in fattening of hybrid turkeys}, keyword = {rapessed oil-cake, fattening, hybrid turkeys}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font